Petak, 3 svibnja, 2024

Milićević o “malina-respiratorima”: Institucije nisu sudjelovale u nabavci

Preporučeno

Milićević podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog štaba Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, ministrica financija FBiH i zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, Jelka Milićević, smatra obavezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavci.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

“Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog štaba Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni štab usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena”, naglašava ministrica Milićević.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

Također podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog štaba Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

“Zbog svega navedenog zaista je potrebno potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH”, istakla je ministrica Milićević koja je i zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite”, priopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi
Jelka Milicević

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas