Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Odakle naziv i adresa crkve iz Dublina na paketima: Bosna i Hercegovina kupila respiratore koje je Irska vratila?

Preporučeno

Nakon što su irski stručnjaci pregledali dokumentaciju i prospkete spornih respiratora, vlasti su odlučile vratiti i poništiti nabavku. Roba je vraćana u Kinu. Nakon toga, stigli su u BiH.

Osim što je u nabavci 100 respiratora preko kompanije “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, prekršena procedura te je upitna transparetnost procesa, još nije do kraja razjašnjeno šta je Vlada FBiH i Civilna zaštita uopće platila 10,5 miliona KM.

Naime, cijena respiratora se čini preuveličanom s obzirom da se radi o manje kvalitetnim, mobilnim respiratorima koji se rijetko koriste. Cijeli slučaj sada istražuje Tužilaštvo KS, a svaki dan se pojavljuje nekoliko novih informacija. Televizija N1 je tako nedavno objavila da se na paketima u kojima su upakovani nabavljeni respiratori nalazi naziv crvke iz Irske.

Upravo se čita:  U nastavku akcije Piramida, još dvije osobe lišene slobode

Radi se o crkvi The Black Church s adresom St. Mary’s Place u glavnom gradu Irske – Dublinu. Kako Raport saznaje iz pouzdanih i dobro obavijštenih izvora, respiratori koji su stigli iz Kine prvobitno su trebali završiti u Irskoj.

Ime i adresa crkve u Dublinu, Foto: N1

Radi se o donaciji koju je platila upravo crkva The Black Church za potrebe bolnica u Dublinu. Međutim, kada su irski stručnjaci pregledali dokumentaciju i prospkete spornih respiratora, vlasti su odlučile vratiti i poništiti nabavku. Roba je vraćana u Kinu. Nakon toga, stigli su u BiH, piše Oslobođenje.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

Stručnjaci su i ranije upozoravali na to da ovi respiratori koji su nabavljeni nisu adekvatni. Jedan od njih bio je Almir Badnjević, direktor Verlaba. On je rekao da su ti respiratori koriste u kolima hitne pomoći a ne u odjeljenjima intenzivne njege. Također je istakao da su zabranjeni u SAD, jer nemaju odobrenje FDA (Agencija za kontrolu hrane i lijekova).

Upravo se čita:  Arijana Memić traži zabranu ispijanja kafa policajcima MUP-a KS za vrijeme radnog vremena

Da se ovakvi resporatori rijetko koriste kazao je i Igor Kurjak, direktor firme Sono Medical. On je istakao da nikada nije radio s ovakvim respiratorima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas