Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dan bijelih traka i sjećanje na zločine u Prijedoru obilježeni u više gradova

Autor:NAP.ba

Preporučeno

U Sarajevu je na Ajfelovom mostu postavljen privremeni memorijal sa ispisanim imenima 102 djece. A građanima su oko ruke vezane bijele trake.

Dan bijelih traka 31. maj koji se obilježava kao dan sjećanja na sve žrtve zločina srpskih vlasti i vojske u Prijedoru kada je ubijeno 3.176 identifikovanih žrtava među kojima je 102 djece obilježen je u više bh. gradova.

Upravo se čita:  Stigle trešnje, rod je dobar: Kilogram oko 9 kilograma

U Prijedoru je održana šetnja i položeno je cvijeće za 102 djece koja još uvijek nemaju spomenik.

U Sarajevu je na Ajfelovom mostu postavljen privremeni memorijal sa ispisanim imenima 102 djece. A građanima su oko ruke vezane bijele trake. Cvjetovi sa imenima ubijene djece postavljeni su na konstrukciju mosta. Neki od građana su na svoje prozore i balkone izvjesili bijela platna kako bi podsjetili na naredbu koja je izdata 31. maja 1992. godine nesrpskom stanovništvu u Prijedoru da obilježe svoje kuće, a oko ruke stave bijele trake.

Upravo se čita:  Islamska zajednica: Objavljena jedinstvena cijena kurbana za 2024. godinu

Na društvenim mrežama veliki je broj poruka povodom Dana bijelih traka: “Ne zaboraviti Prijedor”, “Nikada više i nikome više”, “Pamtimo i opominjemo”.

Na zločine u Prijedoru podsjetili su i obilježavanju Dana bijelih traka pridružili su se ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field, košarkaš Jusuf Nurkić, preživjeli logoraši prijedorskih kazamata smrti.

Dan bijelih traka obilježen je u Mostaru, Zagrebu, Hamiltonu (Kanada).

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas