Srijeda, 1 svibnja, 2024

Zašto stanovništvo napušta BiH: “Shvatio sam da je sve oko mene isto kao i kad je rat stao, ako nije u nekim segmentima življenja čak i gore”

Autor:BHRT

Preporučeno

Iz Bosne i Hercegovine odlazi visokoobrazovana radna snaga, svih životnih dobi, a najviše mladi. Ako se odlasci nastave, ko će ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini?

“Shvatio sam da je sve oko mene isto kao i kad je rat stao, ako nije u nekim segmentima življenja čak i gore. Nakon toga odlučio sam otići. Ne bi bio fer prema tada mojoj petogodišnjoj kćeri da i ona doživi u jednom momentu svog života u Bosni ono što sam ja doživio, a to je na kraju bilo jedno veliko razočarenje”, kaže Dede Putra bh. muzičar za BHRT.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Bosnu i Hercegovinu prošle godine je napustilo više od 70 hiljada građana, statistički su podaci Evropske unije. Odlazi visokoobrazovana radna snaga, svih životnih dobi, a najviše mladi. Ako se odlasci nastave, ko će ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini?

Putra je samo jedan od mnogih koji je životni put nastavio u Njemačkoj. Prema podacima Eurostata, samo u prošloj godini više od 30 hiljada bh. građana je dobilo radnu dozvolu za rad u Njemačkoj što je gotovo dvostruko više nego u 2018-oj.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Više od 70 hiljada građana napustilo je Bosnu i Hercegovinu prošle godine. Najviše radnih dozvola izdato je i za Hrvatsku, Austriju i Sloveniju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas