Utorak, 30 travnja, 2024

Dobra vijesti za sve građane: Od naredne sedmice komercijalno PCR testiranje u FBiH znatno jeftinije

Preporučeno

Komercijalna cijena testiranja na virus korona od naredne sedmice bit će niža u Federaciji Bosne i Hercegovine i iznosit će 96 KM, umjesto dosadašnjih 140 KM. Podsjetimo, na početku pandemije cijena je iznosila 215,20 KM.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH za Klix.ba su kazali kako je na osnovu člana 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju na sjednici održanoj 4. decembra Upravni odbor ove institucije donio Odluku o izmjeni tarife zdravstvenih usluga u FBiH.

Upravo se čita:  Najavili raniju isplatu aprilskih penzija

“Komercijalna cijena testiranja na Covid-19 PCR metodom iznosi 96 KM, a cijena serološkog testiranja iznosi 36 KM (bez PDV).

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 7. decembra, piše Klix.ba.

Cijene testiranja često su problematizirane, a stav javnosti je najčešće bio da su one previsoke. Podsjećanja radi, prije ove odluke PCR testiranje koštalo je 140 KM, a na početku pandemije cijena je iznosila čak 215,20 KM.

Upravo se čita:  Islamska zajednica: Objavljena jedinstvena cijena kurbana za 2024. godinu

Testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usuglasio je Listu reformi s...

Još vijesti za vas