Utorak, 30 travnja, 2024

Sebija Izetbegović poručila: Spremna sam javno se vakcinisati, mada mi se ne dopada ideja te vrste eksponiranja

Preporučeno

Pored vakcine, prof. dr. Sebija Izetbegović govorila je o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji usljed pandemije koronavirusa posljednjih dana u FBiH.

– Vjerujem u Pfizer BioNTech vakcinu i čim bude moj red, vakcinisaću se, izjavila je za Oslobođenje prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odgovarajući na pitanje kakva su njena razmišljanja i saznanja, kao medicinskog stručnjaka, o vakcini protiv virusa korona, te kada građani BiH mogu očekivati da se pojavi i kod nas.

– Rad bračnog para Sahin Ugur i Ozlem Tureci pratila sam godinama jer su oni istraživali mogućnost imunološkog odgovora organizma kod malignih bolesti. Ja sam se bavila ginekološkim malignomima i u svom radu sam pratila njihov rad. Iskreno se nadam dolasku vakcine početkom 2021. godine. Vjerujem u struku i nauku i ako bude potrebno ohrabriti građane, spremna sam i na javno vakcinisanje, mada mi se ne dopada ideja te vrste eksponiranja, naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Upravo se čita:  Novi udar na kućne budžete: Cijela plaća za maturu

Na pitanje kako gleda na nove mjere Federalnog kriznog štaba za predstojeće praznike, te šta savjetuje bh. građanima, odgovara:

– Mjere su propisane da se poštuju, sa razlogom. I treba poštovati sve što je propisano – naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Pored vakcine, prof. dr. Sebija Izetbegović govorila je o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji usljed pandemije koronavirusa posljednjih dana u FBiH. Brojke ukazuju na manji broj novozaraženih, pa se postavlja pitanje treba li zadržati higijensko-epidemiološke mjere i dalje u kontinuitetu do pojave vakcine.

Upravo se čita:  Građane u BiH za vikend očekuje novi temperaturni šok i velika promjena: Objavljeni su detalji

– Trenutna situacija je nešto bolja nego je to bilo u prethodnim danima. Brojke novozaraženih pokazuju da su građani discipliniraniji i da poštuju epidemiološke mjere. Sad bi trebalo nastaviti na isti način, jer bi svako popuštanje moglo dovesti do drastičnih pogoršanja. Tome u prilog idu i predstojeći praznici. Dolazak velikog broja građana iz inostranstva nosi veliku opasnost u smislu pogoršanja epidemiološke situacije, ali i unošenja novog soja koronavirusa koji se spominje u medijima. Još nema zvanične potvrde da se pojavio novi soj SARS-CoV-2, ali moramo biti oprezni. Dakle, bez opuštanja, ističe prof. Izetbegović.

Upravo se čita:  Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Dodaje kako je bolje da se ponašamo kao da opasnost postoji i da se čuvamo.

– Način je isti – fizička distanca, nošenje maske propisno, bez okupljanja više ljudi, provjetravanje prostorija u kojima moramo boraviti, često i detaljno pranje ruku. Bolje je strpljivo sačekati vakcinu, da bismo sačuvali svoje, ali i zdravlje onih koji nas okružuju. Trebaju nam samodisciplina i strpljenje da bismo mogli zdravi dočekati iduće praznike, poručuje prof. Izetbegović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Još vijesti za vas