Srijeda, 8 svibnja, 2024

Dijaspora 2020. u BiH poslala 554 miliona KM, 201 milion KM manje nego 2019. godine

Preporučeno

Predviđanja ekonomskih stručnjaka da će pandemija virusa korona i povratak velikog broja bh. radnika iz država zapadne Evrope te znatno manji priliv novca koji dijaspora šalje porodicama dovesti do nesagledivih ekonomskih posljedica u Bosni i Hercegovini, nažalost su se i ostvarila.

Mišljenje je to glavnog urednika portala BHDINFODESK iz Birminghama Namika Alimajstorovića koji ističe da je svakome, pa i laiku za ekonomiju, dovoljno vidjeti zatvorene mnoge dućane i male biznise u cijeloj državi i shvatiti da je protekle godine zbog nedolaska dijaspore i “tanjih” doznaka bh. društvo pretrpjelo nesagledive posljedice.

Upravo se čita:  Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

– Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, u prvom kvartalu prošle godine novčane doznake iznosile 637 miliona KM. To je za tri posto manje, nego u istom periodu lani ili manje za više od 19 miliona KM. Treba navesti da je pandemija počela početkom marta i da se taj gubitak može pripisati samo tom mjesecu. U drugom kvartalu 2020. bilo je još i gore – naveo je.

Kako ističe, dijaspora je u 2020. godini u BiH poslala 554 miliona maraka. To je, u poređenju sa istim periodom prethodne godine manje za čak 201 milion maraka. To, kako navodi, praktično znači da je od aprila do kraja juna građanima BiH od njihovih rođaka i prijatelja dnevno, u prosjeku, stizalo oko dva miliona KM manje.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Alimajstorović smatra da je teško vjerovati da će država Bosna i Hercegovina nakon ovoga promijeniti odnos prema dijaspori, kojim je vrlo nezadovoljan.

Dobri poznavaoci situacije u dijaspori znaju, ističe Alimajstorović, da se neki njeni zahtjevi i po dvije decenije „kisele“ u državnim ladicama.

Alimajstorović smatra da nosioci vlasti u BiH, ali ni javnost u domovini nemaju razumijevanja za svoje državljane koji žive izvan granica domovine niti visoko mišljenje spram svoje dijaspore.

Upravo se čita:  Objavljen kompletan finalni tekst Rezolucije o Srebrenici: Evo šta piše u njoj

Odnos bh. vlasti spram “iseljenika” te činjenica da se bh. dijaspora prvi put i u isto vrijeme našla u similarnim problemima kao matica, sigurno će “utanjiti” dotok novca iz dijaspore. Takav odnos političara i komentatora na društvenim mrežama daje pravo bh. dijaspori da ustvrdi da ih u domovini vide samo kao ‘bankomate’ – naglasio je Namik Alimajstorović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Olujni sistemi biće sporopokretni”: U narednim satima stiže promjena, BH Meteo upozorava građane na opasnost

Nakon sunčanog jutra koje nas je dočekalo u većem dijelu Bosne i Hercegovine, u popodnevnim satima će doći do...

Još vijesti za vas