Srijeda, 1 svibnja, 2024

Oštra reakcija Narodnog poslanika u Parlamentu RS Makedonije povodom obilježavanja neustavnog i antidržavnog dana u RS

Preporučeno

Danas se u bh. entitetu obilježava neustavni praznik dan Republike Srpske. Obilježavanje ovog praznika u manjem bosanskohercegovačkom entitetu izazvalo je brojne reakcije. Prenosimo reagovanje Narodnog poslanika u Parlamentu RS Makedonije doc. dr. Zećira Ramčilovića:

– Ne može i ne smije se obilježavati jedan antidržavni i neustavni, jedan antibosanski dan – 09 januar kao Dan entiteta jednog dijela BiH, RS-a. Na taj dan su donesene odluke koje su uvod u agresiju na BiH, na genocid nad njenim većinskim narodom Bošnjacima i pokušaj uništenja države Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk, hospitalizirana u Splitu

Ljudima širom svijeta kojima je istina, pravda i pomirenje imperativ ovaj dan podsjeća na minuli užas, ali i opominje da su jake snage koje vladaju na podjelama, truju nove generacije bez obzira na dugoročne posljedice po budućnost svih građana Bosne i Hercegovine i regiona u cjelini.

Postoje zakonski osnovi da se pravno-formalno ukine ovaj dan kao praznik, ali prije svega ono sto je najbolje i neophodno je da sve progresivne snage srpskog naroda u BiH, prije svega u djelu RS-a, u Srbiji rade više na afirmaciji istine, praveći pritisak na političko vodstvo da prizna i osudi genocid kako bi okrenuli novi list kojim bi se gradilo povjerenje i saradnja koja je uslov za prosperitet cijelog regiona. Dovoljno dugo vladaju političke elite praveći podjele i mržnju među narodima – stoji u pisanoj reakciji Zećira Ramčilovića koja je stigla na našu adresu.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”
doc. dr. Zećir Ramčilović, Foto: Facebook

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas