Subota, 4 svibnja, 2024

Sebija Izetbegović pohvalila Krizni štab: Skoro svi smo oboljeli, ali nismo prestali s radom… Uposlenike ćemo vakcinisati u roku od 24 sata!

Preporučeno

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a, prof.dr. Sebije Izetbegović Krizni štab KCUS-a aktivno sudjeluje u praćenju svjetskih epidemioloških smjernica, te uvođenju epidemioloških mjera i kontrola provođenja istih u radu s bolesnicima u KCUS-u.

– Praćenjem zbivanja na svjetskoj sceni, od samog početka pandemije, uspjeli smo se veoma brzo potpuno reorganizirati i već 31. januara imali smo formiran Krizni štab i novi program rada shodno epidemiološkoj situaciji. Prvih 11 mjeseci pandemije bili smo jedina ustanova u kojoj su liječeni korona pozitivni bolesnici. Još uvijek se u Izolatoriju Podhrastovi liječe svi najteži i srednje teški oboljeli. Gotovo svi članovi Kriznog štaba KCUS-a prebolovali su korona virus, a neki od njih su imali i izrazito teške kliničke slike. I usprkos velikom broju zaraženih uposlenika KCUS nikada nije prestajao s radom. Istina, u proteklih godinu dana podnijeli smo najveći pritisak, liječili smo sve Covid bolesnike i uporedo s tim nismo uskratili usluge najtežim bolesnicima u redovnom programu rada. Svi onkološki, hematološki, dijalizni i svi ostali hitni bolesnici redovno su primali terapiju i bili tretirani – ističe prof.dr.Izetbegović.

Kako se dalje navodi u saopštenju, zahvaljujući stručnosti ljekara i medicinskog osoblja KCUS-a, odličnoj organizaciji rada svih Klinika /OJ, dobrim međuljudskim odnosima i kvalitetnoj saradnji uposlenika svih sektora, te strateškim nabavkama medicinske i zaštitne opreme, lijekova i dijagnostičkih i terapijskih aparata KCUS se uspješno nosio sa pandemijom u protekloj godini.

– Tokom prvih jedanaest mjeseci pandemije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječeni su svi ozbiljni korona bolesnici iz sarajevskog i drugih suosnivačkih kantona. U okviru proteklih godinu dana u Izolatoriju Podhrastovi hospitalizirano je 2.480 bolesnika. U Centralnom laboratoriju KCUS-a u okviru proteklih godinu dana urađeno je 2.697.988 dijagnostičkih analiza, od čega 168.332 za korona pozitivne bolesnike. Klinička mikrobiologija pružila je 120.275 standardnih usluga, te 145.334 analize na Covid-19. U istom periodu na Klinici za radiologiju KCUS-a urađeno je 9.765 MRI i 25.483 CT redovnih usluga. Za potrebe liječenja korona pozitivnih bolesnika, urađeno je 192.167 RTG i CT radioloških usluga (RTG i CT). Svi hitni i ležeći bolesnici imali su usluge kao da se radilo u normalnim uslovima – saopštili su iz KCUS-a.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Veliki priliv oboljelih doveo je do otvaranja izolacijskih odjela na svim Klinikama KCUS-a. Najviše oboljelih zbrinuto je na izolacijskom odjelu Klinike za infektivne bolesti, gdje je u proteklih godinu dana liječeno 310 bolesnika.

– S obzirom na ogroman obim posla i činjenicu da je od januara do novembra 2020.godine sav teret borbe s pandemijom bio na KCUS-u, uz konstantan priliv novooboljelih i veliki rizik od unošenja virusa među bolesnike i uposlenike, Krizni štab je donio odluku o formiranju posebnih opservacijskih punktova u zgradi Klinike za dermatovenerologiju u krugu KCUS-a i na lokalitetu Podhrastovi. U opservacijskim punktovima hospitalizirani su svi bolesnici sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, koji su nakon sprovedenih dijagnostičkih analiza upućivani na dalje liječenje na neku od klinika, ovisno o vrsti oboljenja. U proteklih godinu dana na oba lokaliteta opservirano je i zbrinuto 1.338 bolesnika.

Upravo se čita:  Ovo je rudar za kojim od jučer tragaju spasilačke čete u rudniku Mramor

Jedan od primarnih ciljeva Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je sprječavanje unošenja i širenje virusa među ležećim bolesnicima i uposlenicima. Shodno tome, po formiranju Kriznog štaba KCUS-a otvoreni su trijažni punktovi na 5 lokacija. Osim toga, postoji trijaža na Klinici za ginekologiju i porodiljstvo, na Pedijatrijskoj klinici, na Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu, kao i na Odjelu Klinike za hemodijalizu i Klinike za fizijatriju i rehabilitaciju na lokalitetu Ilidža. U proteklih godinu dana trijažne punktove prošlo je 448.053 korisnika – navodi se u saopštenju.

– Kako bi se omogućio redovan operativni program u zgradi Klinike urgentne medicine osposobljene su dvije operacione sale u kojima su rađene hitne operacije Covid-19 bolesnika. U okviru Hirurških disciplina KCUS-a u proteklih godinu dana zbrinuto je 133.431 pacijent, te pruženo 376.349 usluga. Urađeno je 9.932 operacije, te 4.258 ambulantnih operacija. Na Pedijatrijskoj klinici obrađeno je 55.514 pacijenata u protekloj godini. Liječena su 24 Covid pozitivna pedijatrijska bolesnika, te je zbrinuto 17 pacijenata sa teškim post Covid simptomima. Svi su uspješno liječeni i zbrinuti. U situaciji kada konstantno imamo priliv novooboljelih bilježimo i pojačanu potrošnju zaštitnog materijala. Krizni štab aktivno je uključen u praćenje potrošnje i nabavke neophodne zaštitne opreme za ljekare i osoblje. U izolatoriju Podhrastovi od osnivanja je potrošeno 9.357 zaštitnih odjela svih veličina, 13.820 hirurških maski, 698 pandemijskih setova, 58.600 nesterilnih latex rukavica i 27.790 sterilnih rukavica, 18.500 kaljača, 6.000 posteljina za bolesnike kao i velike količine dezinfekcionih i sanitarnih sredstava – navode iz KCUS-a.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

Kako dalje navode, nabavka neophodnih lijekova i medicinske opreme vrši se planski, uz kontrolu potrošnje, kako bismo na vrijeme vršili dopunjavanje bolničke apoteke i omogućili kontinuiranu terapiju svim bolesnicima.

Prof.dr.Izetbegović napominje da vakcinacija nužno ne znači i prestanak pandemije, te da još uvijek moramo biti veoma oprezni i striktno se pridržavati svih postojećih mjera koje nam propisuju nadležni krizni štabovi.

– KCUS će s dolaskom vakcine vršiti vakcinaciju uposlenika, za što već postoje formirani timovi ljekara i medicinskog osoblja. Svi timovi su prošli neophodni trening za sprovođenje vakcinacije. Planirano je da se u okviru 24 sata vakcinišu svi prijavljeni uposlenici. U slučaju potrebe KCUS je spreman pružiti pomoć i podršku u vakcinaciji građana. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će i u narednom periodu biti otvoren za sve bolesnike, svoj posao radićemo odogvorno i profesionalno kao i do sada. Žao mi je što ovom prilikom nemam dovoljno prostora da nabrojim sve divne ljude iz KCUS-a koji su uspješno radili tokom proteklih godina i što ne mogu da objavim sve cifre detaljno, ali će svi podaci biti detaljno obuhvaćeni u Izvještaju koji je danas također završen – poručila je prof.dr.Izetbegović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas