Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Željka Cvijanović slavi Dan državnosti Srbije kao da se rodila u Negotinu, a ne u Tesliću

Autor:S.B./Srna

Preporučeno

Željka Cvijanović je podsjetila da je na današnji dan prije 186 godina Srbija dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela put ka izgradnji moderne državnosti.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović istaknula je da Dan državnosti Republike Srbije uvijek iznova podsjeća na važnost dvije stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj, a to su sloboda i država, prenosi Srna.

U obraćanju na svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja u Orašcu, predsjednica RS-a naglasila je da je upravo i srpska nacionalna revolucija, koja je na ovom mjestu započela 15. februara 1804. godine, predstavljala težnju za ostvarenjem te dvije osnovne vrijednosti, koje su i danas duboko utkane u srpsko nacionalno, političko i kulturno biće.

Upravo se čita:  Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: "Rata neće biti, možete mirno spavati"

Čestitajući rukovodstvu i građanima Republike Srbije Dan državnosti, u ime građana RS-a i u svoje ime, Cvijanovićka je navela da je sloboda pretpostavka za život kako svakog čovjeka, tako i svake nacije i za nju se tokom historije mnogo puta platila najviša cijena mjerena teškim stradanjem – ogromnim ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima.

“I svaki put borba za slobodu bila je borba za život, za opstanak, za svoj komad zemlje i neba, za mogućnost da se razvijamo i da stvaramo kao svoji na svome, ne čuvajući slobodu samo za sebe, nego je dijeleći i s drugim narodima. Ali, i pored toga, nažalost, i danas postoje oni koji žrtve srpskog naroda i njegovog stradanja za civilizacijske vrijednosti pokušavaju umanjiti i oskrnaviti, pa čak i gurnuti u blato”, rekla je ona.

Upravo se čita:  Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Navodeći da je država, uz slobodu, druga vrijednost, Cvijanovićka je podsjetila da je na današnji dan prije 186 godina Srbija dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela put ka izgradnji moderne državnosti.

Ona je naglasila da je taj put bio trnovit, prepun različitih problema i izazova, ali da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke prošlosti uspješno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati ukoštac i s onim izazovima koje nosi buduće vrijeme.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi
Foto: Srna

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas