Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Narodna skupština RS uzvraća udarac? Valentinu Inzku postavili ultimatum, najavili sprječavanje imenovanja novog visokog predstavnika

Preporučeno

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke kojim od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka traži da sačini izvještaj o radu za period od 1995-2020. godine i da u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje, a zaključci nisu usvojeni jednoglasno jer se poslanici PDP-a, SDS-a i DNS-a nisu izjasnili o ovoj tački.

Na sjednici su usvojena tri zaključka Kluba poslanika SNSD-a, prema kojima je usvojena je informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 1995–2020. godine.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

-Članom dva tačka jedan stav F Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH je propisano da će visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma /vezano za sporazum/ UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije, navodi se u zaključcima.

Usvojen je i zaključak kojim se od visokog predstavnika u BiH traži da sačini izvještaj o radu za period od 1995-2020. godine i da u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

-Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u `Službenom glasniku Republike Srpske`, navodi se u usvojenim zaključcima.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika Ujedinjene Srpske kojim se od predstavnika međunarodne zajednice traži da svojim autoritetom spriječe najavljeno imenovanje novog visokog predstavnika i omoguće zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u 2021. godini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas