Nedjelja, 28 travnja, 2024

Otkriveni novi, neobični simptomi korone: Mogu se pojaviti na vašem tijelu!

Preporučeno

Nedavno istraživanje pokazalo je da su promjene na koži bile prvi simptom kod 17 % bolesnika s covidom-19 koji su imali niz simptoma, a kod 21 % pacijenata osip je bio jedini simptom. Uočene su četiri vrste promjena na koži koje su povezane s koronavirusom.

Najčešći simptomi infekcijom virusa korona su vrućica, suhi kašalj i gubitak osjećaja okusa i mirisa, a brojni pacijenti prijavili su i glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, začepljen nos i umor.

Osip i promjene jedan je od simptoma covida-19 koji se rjeđe javlja kod pacijenata, no sve je više podataka koji otkrivaju kako covid-19 utječe i na kožu oboljelih.

Nedavno istraživanje pokazalo je da su promjene na koži bile prvi simptom kod 17 % bolesnika s covidom-19 koji su imali niz simptoma, a kod 21 % pacijenata osip je bio jedini simptom. Uočene su četiri vrste promjena na koži koje su povezane s koronavirusom.

Lezije na nožnim prstima

Kod nekih pacijenata na nožnim prstima se javljaju mjehuričaste lezije crvene boje. Kroz jedan do dva tjedna nakon pojave, boja se dodatno promijeni, a nakon nekog vremena lezije nestanu same od sebe.

Ovaj simptom se u najvećoj mjeri javljao kod adolescenata i mladih osobe koje nisu imale nikakve druge simptome ili su imale samo blage simptome covida-19. Prema studiji koja je analizirala pojavu ovih lezija, čini se da se ovaj simptom ne javlja na početku infekcije nego oko 30 dana kasnije.

Makulopapularni osip

Riječ je o osipu crvene boje koji se može manifestirati poput sitnih izbočina na koži, poput ospica. Studija na 375 pacijenata u Španjolskoj otkrila je da je 47 % pacijenata s kožnim promjenama povezanim s covidom imalo ovu vrstu osipa. Ovi pacijenti uglavnom su imali teže simptome bolesti.

Makulopapularni osip je kod pacijenata oboljelih covida-19 trajao između sedam i 18 dana, a javlja se oko 20-36 nakon infekcije.

Urtikarija

Ovaj simptom može se prepoznati po izdignutim pločastim promjenama na površini kože ili osipu u obliku crvenih mrlja. Ovaj simptom češće se javlja kod pacijenata srednje životne dobi, a pacijenti s ovim simptomom imali su uglavnom teže simptome bolesti, prenosi Science alert.

Vezikularne lezije

Na tijelu se manifestiraju u obliku prozirnih vrećica ispunjenih tekućinom, slične onima koje se viđaju kod vodenih kozica. Ova kožna promjena u pacijenata zaraženih koronavirusom najrjeđe se javljala, a u spomenutoj španjolskoj studiji ove lezije su uočene kod 9 % bolesnika.

Prema dosadašnjim podacima, čini se da se ovaj simptom javlja uglavnom kod bolesnika s blažim simptomima, a javlja se oko 14 dana nakon infekcije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas