Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Čovićev HNS i Dodik bijesni zbog poruke iz Berlina

Preporučeno

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u protekla dva dana odradila uspješnu diplomatsku akciju – u Austriji i (pogotovo) Njemačkoj. Najbolje se to može isčitati u nervoznim reakcijama Hrvatskog narodnog sabora kojim rukovodi HDZ i Dodikovog SNSD-a te dijela javnosti naklonjenog ovim opcijama.

Turković se u zadnjih 48 sati sastala sa ministrima vanjskih poslova Austrije i Njemačke, Alexanderom Schallenbergom i Heikom Massom, te na ovim važnim adresama prenijela nezadovoljstvo BiH ponašanjem COVAX mehanizma, s obzirom da je naša država ispunila sve tražene uslove a da druga strana nije ispoštovala svoj dio ugovora. I to je ono što se u ovom trenutku jedino moglo i uraditi. Iste probleme sa dobavljačima i proizvođačima ima gotovo cijeli svijet, pa i jedna Italija koja bilježi cifru od 100 hiljada umrlih od korone.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

No HDZ, SNSD i njihove pobočnike nije zabrinuo taj segment posjete Turković. Jer da je HDZ i SNSD briga za vakcine, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ne bi deset dana odugovlačila sa odgovorima na pisma COVAX-a, a Zoran Tegeltija bi se već davno pokrenui u fotelji prvog čovjeka Vijeća ministara. U Čovićevoj stranci navikli su da ih šira javnost, mediji i analitičari ne drže odgovornim za pitanja poput nabavke vakcina, izgradnje autoputa, uvezivanje radnog staža radnicima itd. Slično je i sa SNSD-om, barem kada je u pitanju federalna javnost.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Jer, jedina stvar o kojoj HDZ brine je izmjena Izbornog zakona koja bi ovoj stranci osigurala neograničenu moć unutar Federacije BiH, dok su kadrovi SNSD-a u državnoj vlasti tek da pokažu kako država ne funkconira. Upravo to što je ministrica Turković u Njemačkoj pozvala na snažniji zajednički angažman EU, SAD i Velike Britanije oko izmjena Izbornog zakona te osnaživanje uloge OHR-a, zasmetalo je čelnicima HNS-a i SNSD-a.

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

Upravo se Dragan Čović i Milorad Dodik godinama zalažu za zatvaranje OHR-a. To je u svojoj reakciji naglasio i sam Dodik, kazavši da je „Turkovićeva obmanula Masa, jer dva konstitutivna naroda ne žele OHR“.

A da je ministrica Turković uspjela u diplomatskoj akciji potvrdio je i sam njemački ministar Heiko Maas kazavši: “Na osnovu svega što smo danas čuli – smatramo da je svrsishodno da OHR treba da postoji“.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas