Srijeda, 1 svibnja, 2024

Srpkinji u Mostaru spaljena kuća: Nije izgorjela u ratu, a zapalili su mi je u miru do temelja!

Preporučeno

Na kući je nastala velika materijalna šteta, a sokak u kojem se nekada nalazila pretvoren je u zgarište. Brojne uspomene izgorjele su s tom kućom, priča nam Mirjana, koja kaže da joj sada dolasci u Mostar sigurno više neće biti isti.

Mostarki Mirjani Spremo Jančovskoj je u nedjelju tokom dana zapaljena porodična kuća u kojoj se rodila. Mirjana je sada sa adresom u Podgorici, a iz porodične kuće u Mostaru, koju joj je deda kupio davne 1957, iselila se ratnih godina. Nemili događaj koji je zatekao u nedjelju kaže da je ostavio bez teksta, pogotovo imajući u vidu da je kuća preživjela i posljednja ratna razaranja.

– Imajući u vidu da je kuća preživjela sve strahote rata, nije ni oštećena ni paljena, kao i neposredno poslije rata, a sada nakon više od dvije decenije sve poprima sasvim suprotan epilog, jasno se da zaključiti da u pojedinima od nas još cvjeta mržnja, jer zdravorazuman čovjek, kosmopolita, nikada ovakvo nešto ne bi učinio, poručila je Mirjana.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Na kući je nastala velika materijalna šteta, a sokak u kojem se nekada nalazila pretvoren je u zgarište. Brojne uspomene izgorjele su s tom kućom, priča nam Mirjana, koja kaže da joj sada dolasci u Mostar sigurno više neće biti isti.

– Policija i vatrogasci koji su izašli na lice mjesta, kako bi lokalizovali požar i izvršili uviđaj, konstatovali su da je požar podmetnut. To je nešto što nisam očekivala, s obzirom na to da sam sa svim komšijama imala vrlo korektne odnose. Imajući u vidu da se u Kusalovom sokaku nalazi još nekoliko kuća, mislim šest, u kojima niko ne živi, od kojih je pet u vlasništvu Bošnjaka, a ja sam po nacionalnosti Srpkinja, nije teško zaključiti da je motiv nacionalne prirode, kazala je.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Srbe smatra najvećim gubitnicima kada se govori o periodu od 1992. do danas, jer ih se većina nikada nije vratila na svoja ognjišta: “Ali, gdje god da se nalazimo, sa ponosom ističemo da smo Mostarci i da se Mostaru uvijek rado vraćamo, vjerujući da još ima nade za zajednički život između sva tri naroda”, poručila je.

Foto: Oslobođenje

Dodaje kako nije zadovoljna odnosom nadležnih prema povratnicima Srbima u BiH, te kaže da će zbog toga uputiti pismo tročlanom Predsjedništvu i visokom predstavniku u BiH. Reakcije na incident koji je preživjela Mirjana su već naredni dan pristizale, a među osobama koje su osudile ovaj događaj našao se i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

“’Ova kuća nije zapaljena u ratu, a do temelja je izgorjela u miru”, saopštili su iz kabineta ministra.

Zbog paljenja kuće reagovala je jučer i Srpska pravoslavna crkva.

– Otkrivanjem počinilaca i rasvjetljavanjem ovih djela bi se upravo otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je riječ o nacionalnom ili vjerskom motivu istih, navedeno je u saopštenju koje potpisuje starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas