Srijeda, 1 svibnja, 2024

Tuka nosio bh. zastavu na zatvaranju OI, BiH i Crna Gora jedine u regionu bez medalje

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Svečanom ceremonijom u Tokiju zatvorene su 32. Ljetne olimpijske igre, a zastavu Bosne i Hercegovine na zatvaranju u prijestolnici Japana nosio je najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Olimpijske igre u Tokiju trajale su 16 dana, a održavale su se u specijalnim uvjetima zbog pandemije korona virusa.

“Proglašavam 32. ljetne olimpijske igre zatvorenim”, riječi su kojima je predsjednik MOK-a Thomas Bach zatvorio Olimpijske igre u Tokiju.

U svečanom defileu je učestovalo 205 delegacija, a tradicionalno ih je predvodila delegacija Grčke, dok je posljednja bila delegacija organizatora – Japan.

Čak 39 zlata otišlo u Sjedinjene Američke Države, a uz to su Amerikanci i Amerikane osvojili i 41 srebra i 33 bronze. Kina je druga prema broju osvojenih medalja sa 38 zlata, 32 srebra i 18 bronzi. Treći je Japan sa 27 zlata, 14 srebara i 17 bronzi.

Od zemalja iz regiona medalje nisu osvojel samo BiH i Crna Gora, dok je Hrvatska najuspješnija Hrvatska sa 3 zlata, 3 srebra i 2 bronze. Srbija je na drugom mjestu (3 zlata, 1 srebro, 5 bronzi), a potom slijede Slovenija (3 zlata, 1 srebro, 1 bronza), Kosovo (2 zlata) i Sjeverna Makedonija (1 srebro).

Ssedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji Bosne i Hercegovine.

Taekwondoista Nedžad Husić je zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68 kilograma, Amel Tuka 6. mjesto u utrci na 800 metara, Larisa Cerić 9. mjesto u džudou u kategoriji preko 78 kilograma, a Mesud Pezer je bio 11. u bacanju kugle.

Mlada plivačica Lana Pudar je bila 19. na 100 metara leptir, a njen kolega Emir Muratović 42. na 50 metara slobodno i 45. na 100 metara slobodno. Najslabiji rezultat iz bh. olimpijskog tabora ostvarila je streljačica Tatjana Đekanović koja je zauzela 47. mjesto od 50 takmičarki u disciplini zračna puška 10 metara.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas