Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Komšić se sastao sa Guterresom, evo šta mu je rekao: Susjedne države koje su tokom rata vršile agresiju još uvijek BiH posmatraju kao ratni plijen

Preporučeno

Predsjedavajući Komšić naveo je da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se uoči 76. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa Generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

Tokom razgovora sa Generalnim sekretarom UN-a predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlanskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da susjedne države koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

Predsjedavajući Komšić naveo je da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija. Naglasio je da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tokom razgovora istakao je da sa naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i da shvata ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka, ističući da će Ujedinjene nacije ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas