Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju.

U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH u dijelu koji se tiče boračke populacije, a na koje se čeka tri godine. Predlagači traže da se svaka godina vojnog staža umjesto sa sadašnjih pola, računa sa jednim bodom.

Traže i da se ukine umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

U Federalnom zavodu PIO pojasnili su za „Faktor“ pod kojim uvjetima sada borci mogu otići u penziju.

– Ukoliko borci idu po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca (ZPP), ukupno moraju imati 20 ili više penzijskog staža (vojni, plus staž osiguranja) da bi ostvarili penziju i odgovarajući broj godina života. Ako imaju 20 godina penzijskog staža kada im se vojska računa u jednostrukom trajanju, onda mogu u penziju s onoliko godina koliko se dobije kada se vojni staž u dvostrukom iznosu odbije od 65. Recimo, neko ko ima 16 godina staža osiguranja i četiri godine vojnog, tačnije, posebnog staža, može po ZPP-u, ako je posljednju godinu bio na birou, s 57 godina života jer 65 minus osam je 57 – navodi Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH, i dodaje:

Upravo se čita:  Više od polovine stanovnika zadovoljno životom u BiH, čekaju se nove investicije

– Ako borac ima staža osiguranja 12 godina, a sa posebnim stažom u duplom imaju 20 godina penzijskog staža, onda u penziju mogu s onoliko godina koliko se dobije kad od 65 oduzmeš vojni staž u jednostrukom trajanju. U slučaju kada je vojni staž četiri godine, može u penziju sa 61 godinom života.

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas