Utorak, 30 travnja, 2024

Od danas na snazi: Vlada FBiH donijela odluku o naredbama i preporukama Kriznog štaba FMZ-a za narednih 14 dana

Preporučeno

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 7.10.2021. godine

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, kojom je, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavao zamjenik premijera Vesko Drljača, usvojila informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 4.10.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 7.10.2021. godine, a Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a.

Krizni štab FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Upravo se čita:  Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U 39. sedmici je, navedeno je u informaciji Kriznog štaba FMZ-a, u odnosu na prethodnu, zabilježen rast broja pacijenata na respiratoru za 30,2 posto i sedmodnevne incidence za 2,6 posto, dok je broj smrtnih slučajeva manji za 21,5 posto.

Upravo se čita:  Napravljen korak naprijed ka obaveznoj neradnoj nedjelji i neradnim praznicima za trgovce u FBiH

Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 120 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je u Sarajevskom (322,24), Hercegovački-neretvanskom (158,09) i Tuzlanskom (122,15), a najniža u Srednjobosanskom kantonu (18,41).

Inače, dosad je u Federaciji BiH dato 770.045 doza vakcina protiv COVID-19, od čega je prvom dozom vakcinisano 449.124, a drugom 320.921 građanin.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, reagujući na izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o mogućem "razilaženju"...

Još vijesti za vas