Srijeda, 1 svibnja, 2024

Preminuo Hasan Čengić

Preporučeno

Čengić je bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice, a prije tri dana bio je u pratnji reisa Huseina ef. Kavazovića tokom posjete Turskoj.

Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA, političar, i dugoogodišnji član organa Islamske zajednice u BiH preminuo je u 65. godini. Vijest su objavili njegovi poznanici na društvenim mrežama, kao i bivši reis IZ u BiH Mustafa ef. Cerić.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

Čengić je rođen 1957. godine u Foči, a završio je Islamski teološki fakultet u Sarajevu. Iza njega su ostale supruga i tri kćerke.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen na deset godina zatvora po članovima 136. i 133. KZ SFRJ. Odležao pet godina zatvora po pravosnažnoj presudi za “verbalni delikt” čl. 133. Od 1988. do 1990. radio u Islamskom centru u Zagrebu – Republika Hrvatska. Od 1990. do 1992. na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali Stranke demokratske akcije. Od 1992. do 1996. načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. Od 1998. do 2002. član je Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Komisije za povratak izbjeglih i raseljenih lica. Također je bio član Komisije za odbranu i sigurnost pri Parlamentu FBiH. Priznanja: Zlatna značka PL i Srebreni štit OSRBiH.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Čengić je bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice, a prije tri dana bio je u pratnji reisa Huseina ef. Kavazovića tokom posjete Turskoj.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas