Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Oštra reakcija SBiH: Odakle pravo Vučiću da komentariše odluke Ustavnog suda BiH?

Preporučeno

Iz SBiH naglašavaju da vjeruju da postoji dovoljno branitelja ove zemlje u Parlamentu BiH koji nikad neće dići ruku za podjelu zemlje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme sve češće izjavljuje kako su poljoprivredno zemljište i šume otete od bh. entiteta RS, navode u saopćenju iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

– Tako je Vučić u pripremama za današnji sastanak sa Miloradom Dodikom, koji će se održati u Srbiji, rekao kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su “oteli nadležnost RS-u u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu”, da je upravu i da je potrebno “šest mjeseci da se to vrati” – podsjetili su.

Upravo se čita:  Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Naglašavaju da državnu imovinu Bosne i Hercegovine čini 53,26 posto ukupne teritorije Bosne i Hercegovine.

– Pod šumom se nalazi 34,95 posto, a pod pašnjacima 11,19 posto teritorije Bosne i Hercegovine. Ustavni sud BiH je donio niz presuda po ovom pitanju u korist Bosne i Hercegovine! Postavlja se pitanje odakle pravo Vučiću kao predsjedniku strane države koja je osuđena za kršenje Konvencije o genocidu, jer nije spriječila genocid u Srebrenici, da se uopće miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine a posebno da komentariše presude Ustavnog suda BiH? Ponašanje Vučića prema Bosni i Hercegovini je krajnje arogantno, dok o državnoj imovini BiH ili nema elementarno znanje, ili ima krajnje opasne namjere. Šta god da je u pitanju, ako želi ostaviti ozbiljan dojam u BiH, onda je sigurno u zabludi – ističu iz SBiH i dodaju:

Upravo se čita:  Pogled iz RS: "Debakl Dodika, ovo je bilo gore nego kad ga je ponizio Bakir"

Bez obzira na želje Dodika da otme imovinu od države, kao i na moguća obećanja iz određenih međunarodnih krugova koje je eventualno dobio Vučić, kako će imovina pripasti entitetima, ta odluka je u rukama članova Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Iz SBiH naglašavaju da vjeruju da postoji dovoljno branitelja ove zemlje u Parlamentu BiH koji nikad neće dići ruku za podjelu zemlje.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

– Ako se dozvoli da imovina u bilo kojem obliku pripadne entitetima, ili jedan njen dio, čime bi se napravio presedan, to bi bio početak kraja Bosne i Hercegovine. Ovoga moraju biti svjesni svi oni koji imaju pregovaračku ili parlamentarnu moć, a predstavljaju se kao zaštitnici interesa Bosne i Hercegovine. Zbog toga u ime građana koji su ih izabrali da štite suverenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ne smiju dozvoliti ovakav scenario – zaključuju u saopćenju, prenosi Faktor.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas