Utorak, 30 travnja, 2024

Čović okrenuo ploču? Nikad nisam podržavao Dodika u svemu, više podržavam Izetbegovića

Preporučeno

– To što zagovara Dodik stvar je politike, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović večeras je prokomentarisao trenutnu političku situaciju u Evropi i BiH rekavši kako Hrvatski narod u BiH želi EU put i NATO savez, te je dodao kako Hrvati u Brčkom, koji je ocijenjen kao potencijalnim mjestom nestabilnosti, nemaju razloga za strah.

– BiH je cjelovita, jednaka je ugoroza od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine. Na taj način razmišljati je pogrešno i trebamo stvarati ambijent da nema ni iskrice, a ne nekog ozbiljnijeg sigurnosnog problema, kazao je Čović te dodao kako sve rješavaju isključivo mirnim putem – razgovorima.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Čović je rekao kako su ljudi dovoljno zabrinuti kada vide slike iz Ukrajine. Osim toga, prokomentarisao je i stav člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji se razlikuje od njegovog.

– Nikad nisam podržavao Dodika u svemu. Više podržavam Izetbegovića, to govore naše susreti, naši razgovori. To što zagovara Dodik stvar je politike, rekao je Čović.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

Što se tiče prisutnosti međunarodnih oružanih snaga u BiH on smatra da trebaju biti tamo. Vidi ih kako jamac da BiH želi biti u NATO savezu, ali i kao psihološki element sigurnosti.

– Tu su da imaju ritual, da obilaze prostorom, sagledavaju situaciju. Nismo mi samo izvorište potencijalnih problema”, kazao je za Dnevnik.hr i dodao kako je netko iz bilo kojeg dijela svijeta mogao doći i napraviti incident.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas