Subota, 4 svibnja, 2024

Nema više “non papera”; Bećirović o izborima u Sloveniji: Janša je blokirao sankcije EU za Dodika

Preporučeno

Bećirović je podsjetio i na prošlogodišnji “non paper” koji se dovodio u vezu sa Janšom i koji je govorio o mogućnostima podjele BiH.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubaljani (IFIMES), prokomentarisao je pobjedu Roberta Goloba, odnosno poraz Janeza Janše na općim izborima u Sloveniji rekavši kako su se Slovenci plebiscitarno odlučili za Evropsku uniju i tako pokazali da neće tolerirati vladavinu Janše kao surogata Viktora Orbana.

Upravo se čita:  Zvaničnici iz RS-a optuživali Lagumdžiju da ne poštuje zakone, Šmita da se obraća u ličnom svojstvu, a sve to je radila Cvijanović

– To je jedna situacija u koju je Slovenija dovedena, koja se nije mogla ni zamisliti prije par godina. Sam Golob je svoj pokret nazvao Sloboda što simbolično i stvarno znači da Slovencima povrati slobodu što se i desilo. To je istovremeno poruka koliko su demokratije ranjive i da je potrebno “bdijenje” nad demokratijom i institucijama jer se preko noći sve može pretvoriti u suštinsku suprotnost kao sto se desilo u Sloveniji za vrijeme vladavine Janeza Janše, kazao je profesor Bećirović.

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Bećirović je podsjetio i na prošlogodišnji “non paper” koji se dovodio u vezu sa Janšom i koji je govorio o mogućnostima podjele BiH. Taj dokument su mnogi smatrali kao Janšinom vizijom rješenja izazova na zapadnom Balkanu.

– Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu za Janeza Janšu jer se u BiH odvijaju finansijske istrage, koje se povezuju sa nezakonitim finansiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS). Janša preko Milorada Dodika opstruira i blokira istrage (SIPA, Tužilaštvo BiH), a zauvrat Janša blokira donošenje sankcija EU za Milorada Dodika. Ima tu još sumnjive saradnje, kazao je Bećirović za Klix.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Njemački list piše o demografskom slomu Balkana: Ostaju bez stanovništva

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung pišu o poteškoćama koje u balkanskim zemljama izazivaju s jedne strane iseljavanje i pad...

Još vijesti za vas