Nedjelja, 5 svibnja, 2024

BiH nedostaju turistički radnici, najveća potražnja za konobarima i kuharima

Preporučeno

Da bi se riješio ovaj dugogodišnji problem, potreban je sistemski pristup. Od sektora obrazovanja i privrede do poslodavaca.

Ugostiteljski i turistički sektor najviše su osjetili posljedice tokom pandemije koronavirusa. Sada, kada očekuju povratak turista i bolju sezonu, zabrinuti su jer je sve manje obrazovanog i kvalitetnog kadra. Najveća je potražnja za kuharima i konobarima.

Dženana Budimlić, vlasnica hotela u Bihaću, pokušava putem biroa i Zavoda za zapošljavanje pronaći ljude koje bi mogli osposobiti prije sezone. Ipak, to je iz godine u godinu sve teže.

“Pokušavamo putem biroa pronaći ljude koje bismo mogli osposobiti puno prije sezone, međutim skoro svake godine sve teže i teže je pronaći adekvatnu radnu snagu. Kad kažem adekvatnu, onda mislim na to da dobijemo kvalifikovan kadar. Nama najviše nedostaju kvalifikovani konobari, a to su ljudi koji govore barem jedan strani jezik, koji se mogu na adekvatan način sporazumjeti”, kaže Dženana Budimlić, vlasnica hotela u Bihaću.

Upravo se čita:  Njemački list piše o demografskom slomu Balkana: Ostaju bez stanovništva

Niske plaće u ovoj branši glavni su razlog zašto oni koji bi mogli pronaći posao u domaćem turizmu odlaze u susjedne zemlje. U Hrvatskoj mogu zaraditi i dvostruko više. Kao konobari i recepcioneri, danas su zaposleni brojni automehaničari, bravari, pravnici i medicinski tehničari.

“Najmanje konobara je zaposleno u zanimanju konobar, takva je situacija i sa kuharima. Ova zanimanja, koja se nalaze na evidenciji, nemaju dovoljno iskustva nakon školovanja, ne usuđuju se raditi te poslove koji traže određena znanja i vještine, kao što je strani jezik”, objašnjava Jasmin Prošić iz Službe za zapošljavanje USK.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

Da bi se riješio ovaj dugogodišnji problem, potreban je sistemski pristup. Od sektora obrazovanja i privrede do poslodavaca.

“Nemamo adekvatan edukativni sistem u srednjama školama. Srednje škole i ministarstva koja bi trebalo da kreiraju obrazovni sistem ne sarađuju s privatnim sektorom. Da vide koji su to deficitarni kadrovi, da ih počnemo proizvoditi, a da ne proizvodimo kadrove samo za inostranstvo. U tom polju sav sistem treba da se uključi”, navodi direktor Turističke zajednice Bihać Armin Amidžić.

Upravo se čita:  Kako "operiraju" lopovi na Bjelavama: Munjevita reakcija MUP-a KS, kradljivci "pali" u ruke policije

Iako oprezni u prognozama, rezervacije koje imaju hotelijeri daju nadu da bi nadolazeća turistička sezona mogla biti itekako uspješna. Uz dobre uvjete, kažu, i rekordna.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas