Nedjelja, 5 svibnja, 2024

1.maj će veliki broj radnika u FBiH obilježiti protestima

Preporučeno

U Sarajevu se danas očekuje i mirni protestni skup u organizaciji Sindikata metalaca FBiH kojem će prethoditi protestna šetnja.

Danas je Međunarodni dan rada u svijetu, praznik koji služi kao podsjetnik na ostvarena prava radnika, no u glavnom gradu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, brojni će ga obilježiti na ulicama, tražeći bolje uslove u svojim radnim sredinama, na radnim mjestima.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Sindikat rudara Federacije BiH Sinan Husić najavio je jučer da će oko 500 rudara danas doći u Sarajevo kako bi, simbolično, na Međunarodni praznik rada tražili da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Prvomajska protestna šetnja i okupljanje članova očekuje se na platou Željezničke stanice sa početkom u 09:30 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH, a potom Vilsonovim šetalištem ka zgradi JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

U Sarajevu se danas očekuje i mirni protestni skup u organizaciji Sindikata metalaca FBiH kojem će prethoditi protestna šetnja. Okupljanje će biti na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, a odatle će se prošetati nekoliko ulica, sve do zgrade Vlade FBiH ispred koje će biti održan protest.

Također, Sindikat solidarnosti u Tuzli organizuje tradicionalni prvomajski protest pred spaljenom zgradom “Soda So”, a za učesnike je predviđena i podjela hrane.

Upravo se čita:  Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Inače, Prvi maj izvorno označava simbol borbe za radnička prava, te sjećanje na proteste u Chicagu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas