Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Lažni azilanti iz BiH nemaju osnova tražiti azil u EU

Preporučeno

Monitoring tim Bosne i Hercegovine za viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom došao je do informacije o mogućim pojavama lažnih azilanata iz naše zemlje u Republici Francuskoj.

Na osnovu operativnih saznanja primjećena je pojava dolazaka građana Bosne i Hercegovine, koji svoj ulazak u Republiku Francusku/EU obrazlažu tzv. „rodbinskom posjetom“, ali se zapravo radi o njihovoj namjeri da u ovoj zemlji traže azil.

Upravo se čita:  Pokrenuta istraga o smrti porodilje u Gračanici: Direktor bolnice otkrio šta se dešavalo kobne noći

Monitoring tim i ovaj put upozorava sve građane Bosne i Hercegovine, naročito građane sa područja Kalesije, Osmaka, Sapne i Zvornika, da liberaliziran vizni režim sa Republikom Francuskom, odnosno zemljama Evropske unije/Šengena, ne koriste sa namjerom neosnovanog traženja azila, obzirom da većina njih nema nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva.

azilantiTakođer, Monitoring tim upozorava da su zemlje Evropske unije/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale da se niko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

Upravo se čita:  SIPA u Bratuncu uhapsila muškarca jer se ilegalno bavio bankarskom: Oduzeli mu i VW Touarega

U cilju sprječavanja zloupotrebe odluke o bezviznom režimu, Monitoring tim poziva naše građane da ne vjeruju u priče o mogućem ostanku u zemljama Evropske unije kroz podnošenje neosnovanih zahtjeva za azil, jer su dosadašnja iskustva pojave lažnih azilanata u EU/Šengenu, koji dolaze sa područja zemalja Zapadnog Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine, uspješno riješeni i kroz primjenu Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a koji podrazumijeva njihovu deportaciju u našu zemlju te druge pravne posljedice.

Upravo se čita:  Prijavljen policiji: Muškarcu dali 159 ovaca na čuvanje, on ih sad ne želi vratiti

(Press služba ministarstva sigurnosti BiH)

Izdvajamo

Izdvajamo

Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Američki gigant mora da plati rekordnu kaznu od 337.5 miliona evra zbog manipulisanja tržištem u EU. ​Proizvođač čokolada Milka...

Još vijesti za vas