Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Vučić “zaprijetio” vlastima na Kosovu: Drznu li se da krenu u progon Srba, nećemo se predati i pobijedit ćemo

Preporučeno

Vučić je kazao da “prištinski režim pokušava da, uvijek praveći od sebe žrtvu, iskoristi raspoloženje u svijetu u kojem misle da mogu da igraju na kartu ‘veliki Putin naredio malom Putinu pa će novi Zelenski u liku Aljbina Kurtija nekog da spasava i bori se protiv velikog srpskog hegemonizma‘”.

Na Kosovu od sutra počinje provođenje mjera za uklanjanje srbijanskih tablica sa automobila i nevaženje srbijanskih identifikacionih dokumenata.

Naime, kosovska vlada je 29. juna donijela odluku za preregistraciju automobila koji su označeni srbijanskim registarskim oznakama.

Radi se o automobilima sa registarskim oznakama PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) i sl. Kosovske vlasti ove tablice smatraju “ilegalnim” zbog čega koriste termin “registracija” a ovom odlukom žele građane Kosova, koji imaju ove tablice, oslobiti carinjenja.

Upravo se čita:  Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, u srbijanskim sredinama južno od rijeke Ibar su ukinute još 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja.

Na ovu najavu burno je reagovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao kako situacija na Kosovu i Metohiji nikad nije bila složenija nego danas.

Vučić je kazao da “prištinski režim pokušava da, uvijek praveći od sebe žrtvu, iskoristi raspoloženje u svijetu u kojem misle da mogu da igraju na kartu ‘veliki Putin naredio malom Putinu pa će novi Zelenski u liku Aljbina Kurtija nekog da spasava i bori se protiv velikog srpskog hegemonizma‘”.

Upravo se čita:  Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

Donijeli su, rekao je, odluku da nameću stvari na koje nemaju pravo, prije svega na sjeveru Kosova.

– Unaprijed su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sa željom da zaustave sve koji žele da uđu sa srpskom ličnom kartom. Sve treba da krene u ponoć uz početak akcije ubjeđivanja Srba da odustanu od ‘KM tablica’, objasnio je on.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

Tom prilikom je rekao da Srbija ne želi sukobe, ali je istakao da neće bježati.

– Molim predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da vode računa o međunarodnom pravu i situaciju na terenu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. To je moja velika molba. Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, rekao je Vučić.

On je, međutim, rekao i da “predaje neće biti i pobediće Srbija”.

– Drznu li se da krenu u progon Srba, maltretiranje, ubijanje Srba, Srbija će pobediti. To je sve što imam da kažem, rekao je Vučić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zukan Helez se pohvalio fotografijom s vjenčanja svoje kćerke

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez na društvenim mrežama objavio je fotografiju...

Još vijesti za vas