Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Prva grupa njemačkih vojnika stigla danas u BiH, do izbora će njihov broj biti postupno povećavan

Preporučeno

Njemačka vojska učestvovala je u misiji EU u BiH od 2004. do 2012. godine, a Bundestag je 8. jula ponovo odobrio raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH.

Prva grupa njemačkih vojnika pristigla je danas u Bosnu i Hercegovinu u okviru EUFOR-ove Althea misije.

Ova informacija je povrđena za Srnu iz EUFOR-a, dodavši kako je dolaskom njemačke vojske broj zemalja učesnica u misiji Althea povećan na 20.

Upravo se čita:  Objavljen kompletan finalni tekst Rezolucije o Srebrenici: Evo šta piše u njoj

– Naše prve kolege iz njemačke vojske stigle su danas, a ostatak će biti raspoređen u fazama – precizirali su iz EUFOR-a.

Njemačka vojska učestvovala je u misiji EU u BiH od 2004. do 2012. godine, a Bundestag je 8. jula ponovo odobrio raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH.

Broj osoblja koji će biti raspoređen je maksimalno 50, a njihov broj će biti postupno povećavan do 2. oktobra, kada se održavaju i Opći izbori u BiH.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Očekuje se da će oni učestvovati u radu Glavne komande EUFOR-a i mreže timova za vezu i posmatranje, odnosno da će koordinirati obuku pripadnika OSBiH. Dva tima za vezu i posmatranje trebala bi biti u entitetu u RS, gdje će biti u kontaktu s tamošnjim stanovništvom.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas