Utorak, 21 svibnja, 2024

Pogledajte internet premijeru filma “Balkansko proljeće”

Preporučeno

Omladina iz Brčkog je odlučila podići svog glas, i preko filma prikazati nezadovoljstvo trenutim stanjem u tom gradu. Film “Balkansko proljeće” možete premijerno pogledati na Bh-index portalu.

Film govori o socijalnom životu mladog talentovanog hip hop izvođača, koji se svojim talentom pokušava probiti u javnost. No, zbog prepreka kao što su štele, korupcija, prljava politika i kriminal u našoj državi i na Balkanu, on nailazi na probleme sa kojima se danas najčešće susrećemo.

Bitno je istaći da je film sniman bez filmskih sredstava, a bilo je angažirano 45 osoba, koje su većinom prvi put stale pred kameru i pokazale glumačke sposobnosti.

Upravo se čita:  IDDEEA uputila važno upozorenje građanima BiH

“Poruka koju šaljemo odnosi se na korupciju i kriminal u našem gradu i regiji Balkana i nadamo se da će gledatelji biti sretni što omladina Brčko distrikta pokušava da unese promjene te da pokaže da se poštenjem i dobrom voljom pravilnim smjernicama i jasnom profesionalnom vizijom može puno više napraviti”.
“S obzirom na to da nismo raspolagali budžetskim sredstvima, da su u filmu glumili ljudi koji su prvi put stali pred kamere i s obzirom na to da nam je ovo prvi dugometražni film, ja lično smatram da smo na osnovu takvih uslova kakvi jesu napravlii remek djelo. Napokon smo pokazali da u Brčko Distriktu omladina ima želju za kulturu a ne samo za jeftinu politiku. Broj gledaoca na premijeri “Balkanskog proljeća” je jedan od pokazatelja da se jasnom vizijom i i pravilno odabranim stručnim štabom, sa sve tri nacionalne pripadnosti kako glumaca tako i publike, može napraviti puno toga kvalitenijeg za razliku od onoga na šta se u distriktu razbacuju famozne hiljade i milioni maraka”, kazao je za Bh-index portal Mirza Dervišević, jedan od režisera filma.

Upravo se čita:  Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

Muzika rađena za film je unikatna, a na projektu su sarađivali i s poznatim svjetskim kompozitorom klasične muzike Georgijem Cherkinom, koji im je dao autorska prava za jednu od traka za film.

Također, premijerno su prikazana i dva sound tracka “Sabur” Tarika Hukičevića i “Dok masa spava” grupe Stay positive.

Muziku za film su radili još režiseri Damir Glibanović i Mirza Dervišević te Denis Dafinić, Abdulkerim Popaja i Elvedin Mujagić. Scneario je radio Boško Jovičić, a montažu Bojan Jošić.

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

(Bh-index)

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas