Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Upozorenje Agencije za vodno područje rijeke Save: U naredna dva dana moguće izlijevanje ove dvije rijeke u BiH

Preporučeno

Danas je bilo oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalno jačim pljuskom.

Agencija za vodno područje rijeke Save uputila je danas obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 4. do 5. novembra, odnosno od danas do subote.

– Na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka rijeke Vrbas i gornjeg toka rijeke Lašve. U naredna dva dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjih tokova ovih rijeka.

Upravo se čita:  Građane u BiH za vikend očekuje novi temperaturni šok i velika promjena: Objavljeni su detalji

Obavještenje o prognozni vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina Jajce i Travnik – saopćeno je iz Agencije.

Sugerisali su nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučili su pojačan oprez.

– Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra – istakli su iz ove agencije.

Upravo se čita:  Muriz Memić pozvan na saslušanje u policiju

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas