Srijeda, 8 svibnja, 2024

Gdje završe roba i proizvodi koje carinici oduzimaju od putnika?

Autor:GPM

Preporučeno

U škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana.

Već je dobro poznato da se meso i mliječni proizvodi uopće ne smiju iz trećih zemalja unositi u Europsku uniju a kao razlog je navedeno zbog rizika od širenja bolesti.

Povrće mora imati sanitarni certifikat. Med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma. Dopuštene su dvije kutije cigareta, jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

Upravo se čita:  SIPA hapsi u akciji "Bulevar": Ovo su imena osumnjičenih, oduzima im se imovina vrijedna 2,4 miliona KM

“U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirat javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem iskustava od putnika.

Carinici su tako prošle godine zaplijenili više od milion komada cigareta, 5 hiljada litara alkohola, 6 i pol tona mesa, 4 i pol tona mliječnih proizvoda, 5 tona voća i povrća i 800 kilograma meda.

Upravo se čita:  Žena zamalo umrla nakon uboda stršljena: Evo kako se odbraniti i šta prvo napraviti kod uboda

Za to su izrekli 4600 kazni u iznosu od 53 milijuna kuna. S ulaskom u Schengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste.

Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen nije se ništa promijenilo što se tiče rada carinske uprave.

Mnogi se pitaju gdje završi zaplijenjena roba na granici?

Mesni i mliječni proizvodi se uništavaju jer niko ne može jamčiti da su zdravstveno ispravni za primjerice doniranje u humanitarne svrhe.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

A u škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana. Vjerojatno će i biti puna sve dok BiH, Srbija i ostale zemlje ne uđu u EU, piše gpmaljevac.com.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Lamija je 30 godina živjela u Nizozemskoj i sada se sa porodicom vratila u Fojnicu: “Kao mala sam imala san da živim u šumi”

Nakon trideset godina života u Nizozemskoj, Lamija Džigal Bekašević, sa svojom obitelji vratila se u rodni kraj nedaleko od...

Još vijesti za vas