Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Bećirović upućuje zahtjev za ocjenu ustavnosti nametnutog kratkoročnog rješenja?!

Preporučeno

– Kao član Predsjedništva BiH želim naglasiti da ne odustajem od borbe za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Položio sam zakletvu da ću savjesno obavljati dužnost koja mi je povjerena, kao i da ću štititi ljudska prava svih građana i naroda – poručio je Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u petak je po drugi put nametnuo izmjene Ustava FBiH, i time doslovno nametnuo novu vlast u FBiH, donošenjem kratkoročnog rješnja.

Saopćenjem za javnost jučer se obratio i Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH (Bošnjak), koji je kazao da ne podržava donošenje kratkoročnih rješenja.

Upravo se čita:  Utvrđen identitet ženske osobe čije je beživotno tijelo jutros izvučeno iz Miljacke

– Prema Ustavu BiH, članovi Predsjedništva BiH nisu nadležni za entitetska pitanja i izbor entitetskih organa vlasti. Ipak, to ne znači da članovi Predsjedništva BiH ne mogu imati stav i o ovim pitanjima.

Moji stavovi su bili i ostali dosljedni, principijelni i jasni. U svojim ranijim izjavama jasno sam naglašavao da se protivim bilo kakvim privremenim rješenjima kojima bi se ispunjavali maksimalistički zahtjevi pojedinih monoetničkih stranaka.

Upravo se čita:  Racije u call centrima u BiH: Razbijena mreža koja je prevarila hiljade ljudi

Zbog toga sam krajem marta ove godine jasno rekao da su nedopustive jednokratne intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta. Isti stav imam i nakon najnovijih odluka visokog predstavnika od 27.4.2023. godine.

Kao član Predsjedništva BiH želim naglasiti da ne odustajem od borbe za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Položio sam zakletvu da ću savjesno obavljati dužnost koja mi je povjerena, kao i da ću štititi ljudska prava svih građana i naroda – poručio je Bećirović.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Da li će Bećirović zaista štititi ljudska prava svih građana i naroda moglo bi postati jasno kada se otkloni dilema oko toga da li Bećirović, obzirom da ne podržava kratkoročna protivustavna rješenja i obzirom da on štiti ljudska prava građana i naroda, podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti nametnutog kratkoročnog rješenja.

Ako Bećirović doista želi ostati dosljedan kada je riječ o zaštiti prava svih građana i naroda, onda bi zahtjev prema Ustavnom sudu BiH bilo sasvim logično očekivati.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas