Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Premijer Nikšić sa delegacijom SSSBiH: Fiskalnom reformom smanjiti poreze i povećati plate radnicima

Preporučeno

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plati, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredjeljenost Vlade FBiH na unapređenju socijalnog dijaloga i saradnje sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, a s ciljem zaštite i poboljšanja radnih uslova građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

– Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima ove Vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plata, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova Vlada želi da stvori bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava. Izuzetno smo posvećeni da radom postanemo vlada koja je pored priče o reformi fiskalnog sistema i napravila reformu – kazao je premijer Nikšić.
Dopremijeri Kraljević i Mijatović, također su naglasili da je prioritet Federalne vlade smanjenje opterećenja na platu kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plata radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sistema. Ukazali su na važnost tripartitnog dijeloga i saradnje između vlade, sindikata i poslodavaca.

Upravo se čita:  Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Predstavnici Sindikata čestitali su Vladi na imenovanju i izrazili očekivanje da će imati kvalitetnu saradnju. Najavili su podršku projektima koji će poboljšati prava i primanja radnika.

– Želimo biti konstruktivni partner i na svaki mogući način dati podršku svim dobrim stvarima Vlade Federacije. Mislim da je konačno vrijeme da se osjeti jedna značajna promjena, u odnosu na ono što se dešavalo u proteklom periodu. Ljudi vape za rješenjima i ta rješenja trebaju biti poprilično brzo – kazao je Šatorović.

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas