Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Dubrovnik planira hidroavionsku vezu s otocima

Preporučeno

Dubrovnik bi uskoro mogao hidroavionskom vezom biti povezan sa otocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izjavio je danas zamjenik župana Davorko Obuljen, izvijestivši kako se o tom projektu već više od godinu dana vode pregovori s njemačkom tvrtkom European Coastal Airlines (ECA).

Obuljen je kazao kako bi u prvoj fazi s Dubrovnikom bili povezani Lastovo i Korčula, odnosno na Lastovu lučica Ubli, a na Korčuli grad Korčula i Vela Luka, dok bi u drugoj fazi u projekt bio uključen i otok Mljet.

Upravo se čita:  Ubio punicu, pokušao i ženu, pa presudio sebi; Komšija: Čuo sam da je zapomagala punica

Za sada je, izvijestio je, pri kraju izdavanje lokacijskih dozvola na Lastovu i Korčuli. No, dodao je, postoji problem u gradu Dubrovniku, budući da je za polijetanje predviđen prostor na Batahovini, ispod mosta dr. Franje Tuđmana, dok predstavnici njemačke tvrtke žele da lokacija za pristajanje hidroaviona bude na lapadskoj obali, u blizini vile Elize i hotela Lapad.

Upravo se čita:  Konačno se oglasila firma u čijoj konzervi je navodno pronađen dio štakora: Izazvana je nesaglediva šteta našem ugledu

Zbog tih nedoumica oko pitanje lokacije za pristajanje u Dubrovniku dogovoreno je kako će se na tu temu uskoro organizirati i sastanak s ministricom graditeljstva Ankom Mrak Taritaš.

Njemačka tvrtka ECA osnovala je i hrvatsku tvrtku za hidroavionsko povezivanje jadranske obale i na tom projektu radi već desetak godina, a njime bi uz Dubrovnik bili obuhvaćeni i Split, Zadar, Rijeka, Šibenik, Hvar, Mali lošinj i drugi gradovi na obali i otocima.

Upravo se čita:  Na šta se to spremaju? Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku

Vrijednost projekta hidroavionskog povezivanja hrvatske obale procjenjuje se na 34 milijuna eura.

Hidroavioni su na dubrovačkom području bili prisutni još u prošlom stoljeću, osobito između dva svjetska rata kada su slijetali na otok Lopud, Koločep, u Župu Dubrovačku, te u uvalu Lapad.

dubrovnik

(Fena)

Izdvajamo

Izdvajamo

Tužilaštvo se oglasilo o užasu u Tuzli: Potvrđen pronalazak tri tijela u stanu, istražitelji na terenu

Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, potvrdio je kako istražitelji trenutno obavljaju uviđaj u stanu gdje su danas pronađena...

Još vijesti za vas