Utorak, 30 travnja, 2024

Ovo vjerovatno niste znali: Evo zašto se piletina prije kuhanja ne smije prati

Preporučeno

Piletinu prije kuhanja opere većina ljudi. No, to je potpuno pogrešno! Prestanite prati piletinu, jer to uopšte nije efikasno u uništavanju bakterija!

Zapravo, pranje ih može samo raširiti, tvrde istraživači Drexel Universityja, piše NBC.

Naučnici su na YouTubeu objavili i animirani video koji pokazuje kako pranje pileta raspršuje naokolo kapljice vode čime se mogu raširiti bakterije, uključujući i zloglasnu salmonelu.

”Pranje piletine prije kuvanja se ne preporučuje. Bakterije koje se nalaze u sirovom mesu peradi vrlo lako se mogu prenijeti na ostale površine i hranu. Neki smatraju kako će pranjem ukloniti sve bakterije, no to nije tako. Neke ostaju na sirovom mesu, čak i nakon nekoliko pranja. Samo kuvanje na pravoj temperaturi može ubiti bakterije”, preporučuju iz američkog Ureda za poljoprivredu SAD-a, piše CNN.

Što onda učiniti s piletinom? Jednostavno, pile treba raspakovati i staviti ga u pećnicu, savjetuju naučnici, jer jedino visokom temperaturom se mogu efikasno uništiti bakterije.

(Tportal)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas