Petak, 17 svibnja, 2024

Kod Travnika pronađen sarkofag sa skeletom

Preporučeno

Arheološka istraživanja srednjovjekovne nekropole Klisa u Gučoj Gori kod Travnika koja su trajala posljednjih petnaestak dana uspješno su privedena kraju.

Skelet u sarkofagu
Skelet u sarkofagu

Kako je danas za Fenu izjavila arheolog Zavičajnog muzeja Travnik Ajla Sejfuli, podaci o ovoj nekropoli, koja se u nekoliko navrata spominje prvenstveno u kontekstu srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, potvrđeni su u toku ovih istraživanja koja su uz finansijsku podršku Općine Travnik i omogućena.

“Imajući u vidu da je nekropola velikim dijelom devastirana gradnjom nogometnog igrališta sedamdesetih godina pristupilo se zaštitnom istraživanju preostalog dijela nekropole što je dalo odlične rezultate s obzirom na stanje u kojem se nekropola nalazi”, kazala je Sejfuli.

Upravo se čita:  Christian Schmidt podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Ako se radnje iz RS nastave, moglo bi doći do raspuštanja države

Iskopavanja su se odvijala na centralnom dijelu nekropole na kojem je otkriveno ukupno 11 skeletnih ukopa, od kojih je onaj najznačajniji, ukop u kamenom sarkofagu, zauzimao centralnu poziciju u odnosu na ostale ukope koji su bili radijalno raspoređeni oko njega, što ukazuje na to da je osoba pokopana u sarkofagu imala značajniju ulogu u društvu u toku života na što upućuje i sam način na koji je preminula osoba sahranjena u odnosu na ostale.

“Drugi ukopi su značajni zbog ostataka drvenog sanduka koji su zabilježeni u tri slučaja. U pitanju su sanduci koji su svojim oblikom imitirali oblik kamenog sarkofaga i to tako da je oblik izdubljen u formi čovječijeg tijela. najzanimljviji su, pored kamenog sarkofaga i grobovi odrasle ženske individue, pored čije lijeve i desne strane su se nalazila tri dječija skeleta, a za pretpostaviti je da se radi o ukopu majke i njene djece”, rekla je Sejfuli.

Upravo se čita:  Sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a: Kako dalje?

Nekropola se, po podacima iz Arheološkog leksikona BiH datira u sami kraj 15.stoljeća, međutim, neki ukopi bi mogli biti i stariji. U zbirci Zavičajnog muzeja Travnik nalazi se nadgrobni spomenik na kojem se spominju imena Petra i Nikole Kušetića, a spomenik je navodno bio postavljen iznad kamenog sarkofaga.

Lokalitet su posjetili i studenti Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, zajedno sa asistentom mr. Edinom Bujakom, što je predstavljalo stručni izlet u sklopu kojeg su posjetili Muzej grada Zenice, Zavičajni muzej Travnik i tvrđavu Stari grad.

Upravo se čita:  FTV podnio krivičnu prijavu protiv Uprave BHRT-a

Na lokalitetu studenti su se ukratko upoznali s metodologijom iskopavanja nekropola, odnosno skeletnih ostataka, kao i načinom njihove obrade prilikom i nakon iskopavanja.

Nastavak istraživanja planiran je sljedeće godine u sklopu Internacionalne škole bioarheologije koju Zavičajni muzej organizira zajedno sa partnerima iz Španije na kojoj će pored stranih studenata antropologije, učestvovati i studenti katedre za arheologiju, navela je Sejfuli.

(Fena)

Izdvajamo

Izdvajamo

Mali maturanti zapalili krov škole

Mali maturanti podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj...

Još vijesti za vas