Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Doris Pack: Evropski parlament traži veći angažman EU u BiH i formiranje vrhovnog suda

Preporučeno

Doris Pack
Doris Pack

Ministri vanjskih poslova i šefovi država članica Evropske unije moraju se više angažirati na rješavanju problema u BiH, jedan je od amandmana koje je iznijela Doris Pack, njemačka poslanica u Evropskom parlamentu zadužena u tom tijelu za BiH, piše Dnevni avaz.

Uz ovaj, Pack je podnijela još jedan amandman u kojem predlaže da se formira i vrhovni sud BiH, „što je u skladu sa stavovima Venecijanske komisije”.

Oba su ova amandmana na raspravama po poslaničkim grupama dobila podršku kako narodnjaka (EPP), kojima Pak pripada i koji su najbrojnija poslanička grupa u EP, tako još jedne političke grupacije. Takvi amandmani dobili su oznaku „kompromisnih”.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

Time su šanse da se sutra na glasanju u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta amandmani prihvate i upute u parlamentarnu proceduru bitno povećane. Evropski parlament bi o rezoluciji o BiH trebao glasati do polovine narednog mjeseca.

Pred poslanicima će se tada naći, naprimjer, i kompromisni amandman kojim se ističe da je Dayton nefunkcionalan i da se pozivaju bh. vlasti na sveobuhvatnu promjenu Ustava.

– Ustavna reforma je urgentna kako bi se stvorila funkcionalna i uključiva demokratska država – jedan je od amandmana koji imaju podršku bar dvije poslaničke grupe EP-a.

Upravo se čita:  Dodik: "2007. sam rekao da je bio genocid, ali sam pogriješio"

Veliki broj poslanika saglasan je i da se evropske institucije koje će nakon majskih izbora za Evropski parlament biti novoizabrane, trebaju fokusirati na BiH.

U jednom od amandmana se pojašnjava da je EU dužna da preko svojih institucija, ali i kroz vlasti država članica, radi na tome da se ubrza evropski put BiH.

EP poziva narednog visokog predstavnika, odnosno potpredsjednika Evropske komisije, da BiH postavi kao ključni prioritet svog rada – navodi se u amandmanu.

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Također, postoji i kompromisni amandman kojim se zahtijeva odlučna i sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema, kako bi se konačno stalo ukraj konceptu „dvije škole pod jednim krovom”, ali i spriječilo da se ponove situacije poput one iz Konjević-Polja.

Evropski parlament zahtijeva i da Parlament BiH što prije usvoji izmjene Izbornog zakona kako bi predstojeći oktobarski izbori bili legalni. Upozorava se i da odluke Ustavnog suda BiH moraju biti provedene.

(Fena)

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas