Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Austrijanci ulažu 2,5 miliona eura u rudnik boksita u Bosanskoj Krupi

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Delegacija poslovnih ljudi iz Austrije danas je boravila u Bosanskoj Krupi radi finalizacije prethodnih dogovora s Vladom Unsko-sanske županije o dobivanju koncesije na predistražne i istražne radnje na ležištima boksita na području te općine u predjelu planine Grmeč.

Već nekoliko puta je razgovarano o ovoj temi, a prije otprilike mjesec dana Vlada USK-a formirala je radnu grupu za pomoć u realizaciji namjera austrijskih investitora.

U radnoj grupi su predstavnici federalnih, županijskih i općinskih struktura te stručnjaci iz oblasti rudarstva s područja ove županije.

Upravo se čita:  Napravljen korak naprijed ka obaveznoj neradnoj nedjelji i neradnim praznicima za trgovce u FBiH

Austrijanci su spremni da već u ovoj godini u istraživanja ulože oko 2,5 miliona eura i to na područja koja nisu do sada istražena, a ukoliko se pokaže da su zalihe rude boksita onakve kakve su projicirane prije dvadesetak godina spremni su za daljnja ulaganja u eksploataciju, čak i do milijun tona rude boksita na godišnjem nivou.

Investitori iz Austrije dolaze iz različitih branši, od vlasnika tvornica za preradu aluminija, preko suvlasnika austrijskih željeznica, pa do građevinskih poduzetnika i poduzeća za istražne i ekploatacijske radove u rudarstvu.

Upravo se čita:  Zbog nesposobnosti političara BiH bi mogla ostati bez dvije milijarde KM

Žele ulagati u rudnik boksita u Bosanskoj Krupi, kako je rečeno, prije svega zbog proizvodnje aluminija, a ne zbog preprodaje rude, što je u dosadašnjim pokušajima privatizacije bio glavni cilj stranih investitora, koji su se vrlo kratko zadržavali u Bosanskoj Krupi.

Predstavnici Vlade USK-a i Općine Bosanska Krupa poučeni dosadašnjim iskustvima iskazali su zadovoljstvo onim što su čuli i izrazili nadu da je konačno došao pravi investitor, koji će oživjeti rudarska okna na području Bosanske Krupe i koji će zaposliti veći broj radnika, od kojeg će korist imati i ppćina i županija.

Upravo se čita:  Sastanak stranaka Trojke i ambasadora PIC-a: Uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize

– Partneri su za sada pokazali ozbiljnost u poslu, već su registrirali firmu, koja se zove „Albos”. Nadamo se da će ovo biti jedan pozitivni pomak u gospodarstvu, kako u USK-u, tako i u Bosanskoj Krupi – istakao je v.d. ministar gospodarstva USK-a Amir Džajić.

Uskoro bi trebali biti obznanjeni konkretni planovi te dinamika pripremnih i istražnih radnji na području bosanskokrupske općine.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas