Utorak, 30 travnja, 2024

Eksperiment o štetnosti namirnica s blizancima

Preporučeno

Screenshot
Screenshot

Svakodnevno smo zatrpani raznim savjetima što i kako trebamo jesti da bismo bili zdravi, ali među tim je savjetima puno kontradikcija i raznolikosti.

U pojašnjavanju nekih nedoumica oko debljanja, šećera i masti, odlučili su nam pomoći jednojajčani blizanci, braća Alexander i Chris Van Tulleken, obojica liječnici, koji su se odvažili na jednostavan eksperiment.

Isti geni, isti životni stil, različita samo prehrana

Odlučili su skinuti kilograme, ali kako Alexander objašnjava u tekstu za Daily Mail, bez obzira na struku, nisu puno znali o mršavljenju te su počeli proučavati detaljnije kako se to događa. Pa su u eksperimentu za BBC Horizon mjesec dana jeli različitu hranu: jedan se odrekao šećera, drugi masnoća.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Obojica su jeli koliko god su željeli, ali uz spomenute restrikcije. Osim toga (i genetike), životni su im stilovi slični: u jednakoj su količini aktivni, kreću se i vježbaju. Alexander napominje i da su obje prehrane bile “grozne”, iako je isprva mislio da je on bolje prošao: smio je jesti meso, ribu, jaja, sir: “Iako nisam nikad bio gladan, bio sam stalno umoran i zadah mi je bio užasan”, pojašnjava i dodaje: “Chris s druge strane nikad nije bio sit, stalno je nešto grickao i, baš kao i ja, zaključio da u njegovim obrocima nema veselja: tjestenina bez maslinova ulja je dosadna”.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Nije problem u pojedinačnim namirnicama

Kako prenosi Index, iako su obojica smršavjeli, (Alexander nešto više, četiri kilograma u mjesec dana), njegov je zaključak da su obje dijete podjednako loše za vaše zdravlje. Ipak, proteinska dijeta jako je loša za vaš mozak, jer on ne dobiva gorivo za funkcionisanje: Alexander tvrdi da ga je Chris “porazio” u svim testiranjima, od onih izdržljivosti do kliničkih pretraga. Uprkos tome, niti on nije imao odlične rezultate na testiranjima – i uskraćivanje šećera tijelu može imati negativne posljedice za zdravlje, prenosi Index.

Na kraju su zaključili da su u potpunosti krivo postavili pitanje: ono nije trebalo glasiti “Što je gore za tebe, šećer ili masnoća?”, već “Zbog čega se i na koji način debljamo ako unosimo ovakve namirnice?”. “Način ishrane ne bi trebao biti u obliku dijete, već navike za čitav život”, zaključuje Alexander i dodaje: “Otkrili smo da razlozi zbog kojih se debljamo nisu šećer ili masnoće, one ne izazivaju ovisnost. I to je ono što prehrambena industrija zna – i zato vam ih serviraju zajedno, jer samo tako izazivaju ovisnost. Dakle, ako želite smršaviti pokušajte što manje jesti prerađenu hranu i kupovne obroke”.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Njihov će eksperiment biti u cijelosti prikazan na BBC Horizonu ove srijede od 21 sat.

(Vijesti.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas