Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Kod Visokog instalirani prv brojači saobraćaja

Preporučeno

Foto: Vipromo.ba
Foto: Vipromo.ba

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštitu okoliša ZDK-a kupilo je dva automatska brojača prometa u cilju prikupljanja podataka o prometnom opterećenju i strukturi toka na regionalnim cestama.

Sa ovim automatskim brojačima, za koje je Vlada Kantona izdvojila 50.000 KM, sada će se moći tačno utvrditi precizni podaci o prometnim tokovima na cestovnoj mreži i lakše upravljati cestovnim prometnim sistemom.

Dobijeni podaci predstavljati će osnovne informacije za donošenje odluka o budućem razvoju i eksploataciji cestovne mreže i jedan su od osnovnih ulaznih parametara za kvalitetnu izradu strategije poboljšanja uvjeta prometa i sigurnosti na postojećoj mreži.

Brojači prometa instalirani su na regionalnom putu R-441, u dijelu kojim prolazi kroz naselje Čajdraš kod Zenice, i na regionalnom putu R-445 u naselju Muhašinovići kod Visokog.

Planirano je da se postave ukupno 24 brojača, a prva dva predstavljaju pilot projekat koji će dati prve korisne pokazatelje u određivanju parametara neophodnih za bolje uređenje cestovnog prometa.

(Bh-index, Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas