Utorak, 30 travnja, 2024

Očuh monstrum četverogodišnjaku kliještima stiskao genitalije

Preporučeno

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu saslušala je majku Enu (25), djeda Emira (57), nanu Muniru (62), daidžu Kenana Lipu (31) te očuha Saliha Arnautovića, osumnjičene za monstruozno ubistvo četverogodišnjaka iz Hadžića.

Daidža Emir pušten je na slobodu nakon saslušanja, jer nije bilo zakonskog osnova za njegovo zadržavanje.

– Protiv ostalo četvero osumnjičenih otvorena je istraga zbog krivičnog djela ubistvo na podmukao ili okrutan način, a nadležnom sudu upućen je prijedlog i da im se odredi mjera jednomjesečnog pritvora – kazao je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Nakon saslušanja u policiji i Tužilaštvu, pojavili su se novi šokantni detalji ovog slučaja.

Kako “Avaz” saznaje, osim povreda glave nanesenih tupim predmetom, što je bio uzrok smrti, kod dječaka su po čitavom tijelu pronađene povrede.

– Kod dječaka su bili uočljivi tragovi zlostavljanja po čitavom tijelu. Zlostavljanje je trajalo duži vremenski period. Povrede su pronađene i na genitalijama četverogodišnjaka, i to nanesene kliještima i drugim oštrim predmetima. Dječaku je tijelo prženo i voskom od svijeće – kazao je izvor “Avaza” blizak istrazi.

Kako saznajemo, istu izjavu majka Ena dala je istražiteljima, optužujući nevjenčanog supruga Saliha za ovo monstruozno zlostavljanje.

Naš izvor šokiran je zato što je dječak tako brutalno i dugo zlostavljan a da niko nije reagirao.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

– Kakav je život živio i na koje je načine zlostavljan, tom dječaku je, očigledno, najbolje što se moglo desiti smrt. Ali, nije mi jasno da su to gledale komšije i drugi članovi porodice i da niko nije reagirao – kaže naš izvor.

Mrzio dijete

Majka dječaka u izjavama datim istražiteljima priznala je da je njen nevjenčani suprug dugo vremena maltretirao dječaka te da ga je mrzio zato što liči na oca.

No, majka se tokom saslušanja, kako saznajemo, više brinula hoće li i na koliko godina biti osuđena nego što joj je dijete mrtvo.

Dječaku je prije dva mjeseca, kako su nam kazale komšije, bila slomljena i ruka. No, niko ga pet dana nije htio odvesti ljekaru iako je plakao od bolova.

Kada ga je napokon odvela ljekaru, majka je tvrdila da je ona pala preko sina i slomila mu ruku.

Kobnog dana, kako je majka kazala istražiteljima, očuh je tukao dječaka kaišom. Kako je izjavila, vjerovatno ga je tokom kaiša udario u glavu, što je uzrokovalo povredu usljed koje je dječak podlegao.

No, kako “Avaz” saznaje, povreda glave je takva da nije mogla biti nanesena tokom kaiša, morao je biti veći predmet. U izjavi za “Avaz” jedan od komšija kazao je da dječaka mjesecima nije viđao napolju.

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

Prije dva mjeseca, kada ga je vidio, bila mu je slomljena ruka.

Za majku dječaka kazao je da je često izlazila po kafićima, pila i u sitne sate se vraćala kući te da se razvela od prvog supruga, a da je s Arnautovićem živjela u vanbračnoj zajednici.

Podsjećamo, nakon što su članovi porodice Lipa uhapšeni, Enina petogodišnja kćerka prvo je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu radi preventivnog ljekarskog pregleda, a potom je predata Centru za socijalni rad na daljnju skrb.

Mještani u šoku

Mještani Garovaca, gdje je živjela porodica Lipa, i jučer su bili u šoku.

– Sada svi peru ruke kao da nisu znali. To nije istina. Lažu. Rado želimo razgovarati da se sutra, ne dao Bog, ne bi dogodilo nešto slično. A sigurno će se desiti ako društvo, kao u ovom slučaju, zakaže. Koliko znamo, Centar za socijalni rad upoznat je prije petnaestak dana o tome. Enina petogodišnja kćerka treba poći u predškolsko. Ona je prijavljena kao socijalni slučaj. Svi su znali da teško žive, kakvo je stanje. A sada čitamo neke izjave kako bi pomogli da su znali. Lažu, to još jednom moramo ponoviti. Zašto rade, zašto primaju plaću – kazala nam je jedna od komšinica koja stanuje blizu porodice Lipa.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Druga kroz plač govori da je sinoć sanjala dječaka.

– Teško mi je govoriti o tome. Srce moje, usnila sam ga. Dijete je nedavno imalo zavijenu ruku. Da li je bačeno od zid ili se dogodilo nešto drugo, ne znam. Ali, cijelo selo zna da je venulo, kopnulo. Znate, ne možemo mi ući u nečiju kuću i baviti se nečijim problemima. Zna se čiji je to posao. Oni su prijavljeni kao socijalni slučaj i nadležni su morali makar kroz mjesec-dva vidjeti stanje, kako žive. Očuh dječaka došao je tu prije Nove godine. Ne znamo tačno kojeg datuma, ali znamo da je u decembru. Viđali smo ga samo u prolazu – kaže druga komšinica.

Drugi mještani s kojima smo razgovarali, ističu da je u ovom slučaju kompletno društvo zakazalo te da dječak ne bi umro da se na vrijeme reagiralo.

Omar Mehmedbašić, advokat dječakove majke, nije želio davati izjave o slučaju. No, kazao je da će tražiti vještačenje svoje klijentice.

– Tražit ću da moja klijentica bude vještačena kako bi se utvrdilo da li je uopće uračunljiva, jer mi je tokom davanja izjave u policiji izgledala retardirano. Vještačenje ću tražiti i s obzirom na to da je u trećem mjesecu trudnoće – kazao je Mehmedbašić. (Avaz.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas