Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Bh. ambasadorica u UN-u izbjegla glasanje o Krimu

Preporučeno

zgradaun

Bosna i Hercegovina izbjegla je glasanje u Ujedinjenim nacijama o referendumu na Krimu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Na taj način, BiH se svrstala među 24 države koje nisu uopšte glasale o rezoluciji UN-a kojom se referendum na Krimu u Ukrajini proglašava ništavnim i nevažećim.

Rezolucija je, inače, usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv, a 58 suzdržano, dok je BiH u četvrtoj grupi država koje uopšte nisu glasale, javlja NAP.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

Ambasadorica BiH pri Ujedinjenim nacijama Mirsada Čolaković je, kako se saznaje, dobila instrukciju od Ministarstva inostranih poslova BiH da tako postupi, obzirom da se Predsjedništvo nije moglo usaglasiti o podršci ovoj rezoluciji. Isto tako je postupila i srbijanska delegacija.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je uložio veto i spriječio priključenje BiH grupi svjetskih država koje se protive odvajanju Krima od Ukrajine.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

Rezolucija u svom fokusu ima zadržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, i stav da međunarodna zajednica neće priznavati bilo kakve teritorijalne izmjene na Krimu ili bilo kojem dijelu Ukranije ili u pogledu statusa Crnog mora.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas