Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Lažna udovica zaradila 282.000 KM

Preporučeno

udovica

Prevaru s braniteljskom penzijom tešku 1,1 milion kuna (oko 282.000 KM) počelo je rasplitati koprivničko tužilaštvo nakon što je uhapšena 58-godišnjakinja, koja je punih 20 godina varala državu.

Riječ je o ženi s križevačkog područja koja je 1994. došla u nadležni ured za odbranu i uvjerila službenike da je nakon razvoda braka 1982. nastavila da živi sa svojim bivšim mužem, piše Novi list.

Upravo se čita:  Usred juna: Pao snijeg u junu, Slovenci prave snješke bijeliće

Tvrdila je kako je s njim ostala u vanbračnoj zajednici, te na osnovu toga tražila porodičbnu invalidninu.

Naime, muškarac, za kojeg je tvrdila da joj je i dalje bio partner prema zakonu, poginuo je 1991. tokom Domovinskog rata. Imao je stoga status hrvatskog branioca, pa je njegova bivša žena odlučila da prevari državu i okoristi se pravima što joj zakonski nisu pripadala.

Upravo se čita:  Superbogata Bosanka kupila devet hektara zemlje na Hvaru i osmislila plan, Hvarani na rubu živaca: "Ne vjerujemo joj"

Kako bi potkrijepila svoje tvrdnje o vanbračnom životu s poginulim, uredu za odbranu je predala i izjave dva svjedoka. Oni su, kako sumnja tužilaštvo, lažno svjedočili da je par ostao u vezi uprkos razvodu.

Ne sumnjajući u prevaru, ured za odbranu je ženi izdao rješenje kojim joj je priznato pravo na porodičnu invalidninu i druga prava po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Upravo se čita:  Drama na putu prema Sloveniji: Putnica se posvađala sa vozačem i pozvala policiju!

Međutim, procedura je nastavljena te je lažna udovica 2002. na osnovu tih istih neistinitih činjenica ostvarila pravo i na porodičnu penziju. Tako joj je sve do 2014. na ime porodične invalidnine i porodične penzije isplaćeno više od 1,1 milion kuna.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas