Petak, 1 prosinca, 2023

Anel Bećirspahić, suprug preminule porodilje ogorčen: “Tužilac po 2. put donio odluku o neprovođenju istrage”

Preporučeno

– Tužilac je prije 10 dana donio ovu odluku. Meni je dat rok osam dana žalbe gdje sam se ja naravno žalio. Sve do marta mene niko obavještavao nije – kazao je Bećirspahić.

Anel Bećirspahić, suprug preminule porodilje iz Bihaća rekao je da je tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać po drugi put donio odluku o neprovođenju istrage o smrti njegove supruge Azre i njihove bebe.

Na osnovu ponovljenog vještačenja u Tuzli, u kojem i dalje postoje nejasnoće, kako kaže Bećirspahić, vidljiva je pristrasnost oko nalaza očitanja CTG-a.

Riječ je o tužiocu Amiru Midžiću.

– Vještačenje je bilo nedorečeno. Rečene su neke stvari koje nemaju smisla, da vještak kaže “Nije mi jasno zašto niko nije reagovao ovdje“. Zaključak je na kraju bio da nema propusta i da niko nije kriv – izjavio je Bećirspahić za Avaz.

Dodao je da je jedan od vještaka rekao da je lako bilo odrediti po pritisku trudnice da žena negdje gubi krv.

Upravo se čita:  Zijada država šalje u zatvor zbog krađe drva koju nije napravio

– Nažalost, kasno je bilo ustanoviti da je negdje unutrašnje krvarenje. Mi smo prigovorili i tražili dokumentaciju, gdje sam ja dobio dokumentaciju i lično sam je uzeo da provjerim jer sam otkrio da mi fale određeni CTG-ovi i to baš ti što je ta Ljiljana Stanišić-Peulić vještak ginekologije što prati to da li će se CTG analizirati, da li treba raditi carski rez – priča nam on.

Istakao je da je Stanišić-Peulić ustanovila da je plod, odnosno beba patila šest sati i nije joj bilo jasno zašto niko nije reagovao.

– Kada smo pritužbu napravili na tu odluku, onda su donijeli tužioci, kantonalno tužilaštvo je donijelo odluku da ispita sve te okolnosti da drugo vještačenje bude u Tuzli, ali nešto meni zanimljivije od toga svega je bilo što sam ja tražio tu medicinsku dokumentaciju odmah na početku čim su oni imali u tužilaštvu i dogovor je bio da ne ide u Banjaluku, jer Karan je na lošem glasu, da ide odmah u Tuzlu, a ako se ne budemo slagali s tim, da ide za Zagreb – ističe Bećirspahić.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio novu prognozu: Koliko će snijega i gdje pasti u narednim danima

Istakao je da je sve to rečeno njemu i roditeljima preminule supruge.

Foto: Privatni album

– Očigledno je da će se braniti doktor. Ja hoću da znam istinu. Meni je istina bitna. Međutim, kada sam saznao da je policija dostavila dokumente u tužilaštvo ja sam otišao u tužilaštvo jer me nisu obavještavali, gdje tužilac nije htio dati dokumente – izjavio je on.

Dodao je da je da iako ima pravo na otpusno pismo i na dokumentaciju o CTG-u, međutim, morao je podnijeti zahtjev za dokumentaciju. Prvo vještačenje je bilo prije oko osam mjeseci.

– Nama je odluka došla o neprovođenju istrage iz Banjaluke. Onda sam ja shvatio da fale neki dokumenti. Međutim, u spisu nisu postojali. Imao sam psihički slom. Vidim da država nešto mulja i ne radi kako treba. Ja sam to rekao policiji. Ja opet ne dobijam te dokumente. Prošlo je par mjeseci gdje ja zahtjevam, oni su poslani na drugo vještačenje – ističe on.

Upravo se čita:  Stiže arktički udar, najžešće će pogoditi Balkan: Snijeg će napadati pola metra, hladno će biti i u BiH

Dodao je da dokument ne može odnijeti dokument u drugu državu.

– Tužilac je prije 10 dana donio ovu odluku. Meni je dat rok osam dana žalbe gdje sam se ja naravno žalio. Sve do marta mene niko obavještavao nije – kazao je Bećirspahić.

Vještačenje je provedeno dva puta od strane različitih vještaka.

Podsjećamo, Azra je preminula 17. marta prošle godine prilikom porođaja u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. Imala je samo 26 godina. Takođe i njena beba je preminula tokom porođaja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo