Nedjelja, 24 rujna, 2023

Bit će struje: Predstavnički dom produžio život blokovima u Tuzli i Kaknju

Preporučeno

Predstavnički dom FBiH primio je k znanju Informaciju Vlade FBiH o analizi efekta primjena Odluke Vlade o ograničavanju cijena električne energije.

U raspravi na vanrednoj sjednici Parlamenta FBiH o informaciji o analizi efekata primjene Odluke Vlade FBiH o ograničavanju cijena električne energije Mujo Hasić zastupnik SDP-a kazao je da smo prošle godine bili svjedoci rapidnog rasta cijena električne energije.

Upravo se čita:  Dodik u nekarakterističnom stilu: Imam nadu da će se BiH održati, RS je prihvatila Dejton

“Kupci su nekoliko puta dobijali ponude za snabdijevanje u 2022. i svi smo odbijali jer smo smatrali da će to privredu u FBiH dovesti u težak položaj. Sve je kulminiralo kada je i do tri puta veće cijene u ugovorima ponudila EP BiH”, poručio je Hasić.

Zastupnik Bahrudin Šarić kazao je da ukoliko Predstavnički dom FBiH danas ne donese adekvatne zaključke imat ćemo još goru situaciju sa snabdijevanjem električnom energijom.

Upravo se čita:  Nakon napada na povratnike u entitetu RS poslanik SNSD-a tvrdi: Srbi u FBiH žive u težim uslovima nego Bošnjaci u RS

Predstavnički dom FBiH primio je k znanju Informaciju Vlade FBiH o analizi efekta primjena Odluke Vlade o ograničavanju cijena električne energije.

Parlament je usvojenim zaključkom podržao i aktivnosti institucija FBiH na produženju rada Bloka 4 u Tuzli i Bloka 5 u Kaknju, te je odobren nastavak rada ovih blokova kako bi se osiguralo snabdijevanje električnom energijom.

Vlada FBiH je zadužena da osigura nabavku dodatnih količina uglja za pomenute blokove u ovoj godini.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

Zaključci stupaju na snagu danom donošenja.

Usvojen je i zaključak Damira Mašića kojim se FUZIP zadužuje da sedmično izvještava o pravnim subjektima koji su kršili Zakon o inspekcijskom nadzoru i odluku o ograničavanju marži.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo