Nedjelja, 24 rujna, 2023

Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel

Preporučeno

Ako dođe do ove posjete, to će biti prvi susret Dodika sa predstavnicima evropskih institucija od početka krize u radu državnih institucija BiH.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uključujući Milorada Dodika, naredne sedmice će vjerovatno u Briselu prisustvovati debati u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta o situaciji u BiH, saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora u sjedištu EP-a.

Upravo se čita:  BN: Dodikov savjetnik potegao pištolj na Momčila Mandića

EP je jedina evropska institucija koja insistira na uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika zbog poteza koji su izazvali blokadu državnih institucija BiH.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za RSE je potvrđeno da putuje u Brisel, dok iz Dodikovog kabineta i kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nisu odgovorili na upit RSE-a da li putuju u Brisel.

Upravo se čita:  Košarac o navodima da se Dodik sprema na bijeg: Јesu li to podaci nekih paraobavještajnih institucija u FBiH?

Istovremeno se na plenarnoj sjednici u EP 8. marta raspravlja o situaciji u BiH sa naglaskom na moguće sankcije protiv Dodika.

Ako dođe do ove posjete, to će biti prvi susret Dodika sa predstavnicima evropskih institucija od početka krize u radu državnih institucija BiH.

Evropska unija do sada nije uspjela da postigne konsenzus da uvede sankcije onim političarima u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj koji krše Dejtonski sporazum i ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija BiH.

Upravo se čita:  Nešić odgovorio Helezu koji je izjavio da “poteže bijelo”

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države su 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za dijela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata, vodeće partije u RS.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo