Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Komšije tužile ženu jer joj je sin lupao po parketu. Sud odlučio: Stan nije javno mjesto

Autor:Index.hr

Preporučeno

– Djelo izvršeno na takvom mjestu može imati obilježja prekršaja, pod uvjetom da se radnja izvršenja, konkretno glasna buka, reflektirala, odnosno čula na javnom mjestu – objašnjava sud u presudi.

Jedna je majka iz Karlovca (Hrvatska) završila na sudu jer su je susjedi prijavili zbog remećenja javnog reda i mira te su pozvali policiju koja ju je privela i prekršajno prijavila. Žena je navodno, prema tvrdnji njenih susjeda, “u nekoliko navrata snažno lupala po parketu stana, stvarajući glasnu buku koja bi uznemirivala stanare stambene zgrade”.

Upravo se čita:  Motociklista skupo platio što je prkosio svim zabranama, ali i logikama: "Eno ga, pade!"

U presudi koja je stigla ovih dana na Visokom prekršajnom sudu stoji da je “istom prigodom dijete okrivljenice (6) u prisutnosti majko, narušavalo javni red i mir tako što bi u nekoliko navrata lupalo nogama po parketu stana, stvarajući glasnu buku koja bi uznemiravala stanare stambene zgrade, a činilo bi to kao posljedicu lošeg odgoja jer bi okrivljenica, majka poticala dijete na činjenje prekršaja”.

Sud je okrivljenu M.D. oslobodio svih optužbi sa zaključkom kako nema dokaza da je okrivljenica počinila prekršaje koji joj se stavljaju na teret. Dodaju kako je za počinjenje prekršaja kršenja javnog reda i mira potrebno “da se događaji odvijaju na javnom mjestu, što je i konstitutivni element bića ovih prekršaja.”

Upravo se čita:  Svečano otvoren bankomat, čak se zapjevalo

“Kako se izrekom pobijane presude okrivljenici stavlja na teret da je stvarala buku u svom stanu, odnosno da je glasnu buku stvarao njezin sin u stanu, koja je uznemirila stanare stambene zgrade, očigledno je da mjesto počinjena prekršaja nije javno mjesto, niti se posljedica radnje odrazila na javnom mjestu.

Naime, privatan stan nema obilježja javnog mjesta. Djelo izvršeno na takvom mjestu može imati obilježja prekršaja, pod uvjetom da se radnja izvršenja, konkretno glasna buka, reflektirala, odnosno čula na javnom mjestu”, objašnjava sud u presudi.

Upravo se čita:  Domaćin smatra da ga je majstor odrao: Pustio vodu i uzeo mi je 75 KM! Ukupno su bili tri minuta u kući, naplatio je dnevnicu i za ovog što prstom nije mrdnuo

S obzirom na to da je oslobođena krivnje, 30-godišnjakinja nije morala platiti troškove postupka, već su oni pali na teret proračunskih sredstava suda. Time je za ovu ženu okončana sudska trakavica koja se, zbog navodnog lupanja po parketu, vukla od 2019. godine kada je slučaj završio na sudu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo