Srijeda, 21 veljače, 2024

Krah na svjetskim berzama zbog Trumpovog rezultata na izborima

Preporučeno

Svjetske burze drastično su pale u noći s utorka na srijedu nakon što su rani rezultati američkih izbora pokazali da je Donald Trump neočekivano prešao u vodstvo, piše Washington Post.

Indeks Dow Jones u terminskoj je trgovini u jednom trenutku pao više od 750 bodova, Standard & Poor’s 500 je potonuo za 63 boda, dok je Nasdaq pao za više od 100 bodova.

Procijenjena buduća vrijednost burze pala je za maksimum od 5% i prema S&P-u i prema Dow Jonesu. Kada danas započne trgovanje dionicama, analitičari očekuju gori pad od onog u studenom 2008. kada je počela financijska kriza.

Panika se itekako osjetila i u ostatku svijeta gdje je japanski Nikkei pao za 800 bodova, odnosno 5,39 posto, dok je Hang seng u Hong Kongu pao za 750 bodova, odnosno oko 3,3 posto.

Istovremeno, veliki je udar doživjela meksička valuta peso, koja je pala na najnižu razinu u zadnjih osam godina.

Podsjećamo, Trump je tokom kampanje slao jasnu antiglobalizacijsku poruku koja se protivi trgovinskim sporazumima te je također obećao da će prema Meksiku napraviti ogromni zid kako ilegalni imigranti ne bi mogli ulaziti u državu.

– Ovo je ludnica. Istraživači javnog mnijenja trebali bi uzeti kolektivni godišnji, zapravo svima do jednoga bi trebali dati otkaz. Burze za ovo nisu bile pripremljene, u bunilu je izjavio burzovni analitičat tvrtke IG Markets Chris Weston.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas