Srijeda, 4 listopada, 2023

Na današnji dan: Osnovana FIFA, rođen nobelovac Saharov

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1471. – Ubijen engleski kralj Henrik (Henry) VI. On je inspirirao književnika Williama Shakespeara da napiše dramu “Henry VI”.

1527. – Rođen španski kralj Felipe II. Nastojao je u toku vladavine osigurati prevlast Španije u Evropi. Preminuo je 1598. godine.

1904. – U Parizu osnovana Federation Internationale de Football Association (FIFA), svjetska fudbalska federacija.

1921. –  Rođen naučnik i borac za ljudska prava Andrej Saharov. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1975. godine. Njemu u čast osnovana je 1985. godine nagrada Saharov, Europskog parlamenta za ljude i organizacije posvećene radu na ljudskim pravima i slobodama. Preminuo je 1989. godine.

1932. – Amelia Earhart postala prva žena koja je sama preletjela okean.

2006.  – Održan drugi referendum (prvi je bio 1992.) na kojem su se građani Crne Gore izjasnili za nezavisnost od Državne Zajednice Srbije i Crne Gore.

1844. – Rođen francuski slikar Henri Rousseau, poznat po nadimku Carinik. Umro je 2. septembra 1910. godine. Isprva je slikao portrete, skupine likova, aktove, alegorije, krajolike, vedute predgrađa i mrtve prirode s cvijećem. U kasnijim je radovima pokušao dočarati egzotične predjele i tome slično.

1948. – Rođen glumac Jonathan Hyde, zapamćen po ulogama u filmovima  kao što su Titanic, The Mummy, Anaconda, The Tailor of Panama…

1957. – Rođen glumac Judge Reinhold, poznat po ulogama u komedijama ”Beverly Hills Cop”, ”Gremlins”, ”The Santa Claus”, te seriji ”Seinfeld” i Spielbergovoj miniseriji ”Into the West”, kao i mnogim drugim.

1986. – Rođen hrvatski fudbaler Mario Mandžukić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo