Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Na današnji dan umro Josip Broz Tito

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, izdvajamo:

1494. – Moreplovac Kristofor Kolumbo stigao na Jamajku.

1715. – U Francuskoj predstavljen prvi sklopivi kišobran.

1897. – Tokom održavanja humanitarne manifestacije Bazar de la Cherite u Parizu izbio je požar u kojem je poginulo 126 osoba.

1904. – Sjedinjene Američke Države počele gradnju Panamskog kanala, koji je uz Sueski kanal jedna od najvažnijih svjetskih pomorskih ruta.

1910.  – Osnovan je Tel Aviv.

1929. – Rođena je američka filmska i kazališna glumica, manekenka i humanitarka Audrey Hepburn, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje poznata po dobrotvornom radu s djecom u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

1959. – Održana prva dodjela nagrade za izuzetne doprinose u muzičkoj industriji, Grammy.

1970. – Na Univerzitetu Kent State u američkoj saveznoj državi Ohio poginulo četvero i ranjeno devet studenata tokom antiratnih protesta.

1979 . – Margaret Thacher postala je prva premijerka Velike Britanije. Zbog svoje “tvrde retorike” poznata i kao Iron Lady (Čelična dama).

1980. – Preminuo doživotni predsjednik bivše SFR Jugoslavije, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije Josip Broz Tito. Tito je preminuo u Kliničkom centru u Ljubljani.  Već do 7. maja, preko 200 stranih delegacija poklonilo se kovčegu Josipa Broza u Saveznom parlamentu u Beogardu, a dan kasnije na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja i 700.000 građana je i sahranjen.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas