Srijeda, 4 listopada, 2023

Na današnji dan umro Josip Broz Tito

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, izdvajamo:

1494. – Moreplovac Kristofor Kolumbo stigao na Jamajku.

1715. – U Francuskoj predstavljen prvi sklopivi kišobran.

1897. – Tokom održavanja humanitarne manifestacije Bazar de la Cherite u Parizu izbio je požar u kojem je poginulo 126 osoba.

1904. – Sjedinjene Američke Države počele gradnju Panamskog kanala, koji je uz Sueski kanal jedna od najvažnijih svjetskih pomorskih ruta.

1910.  – Osnovan je Tel Aviv.

1929. – Rođena je američka filmska i kazališna glumica, manekenka i humanitarka Audrey Hepburn, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje poznata po dobrotvornom radu s djecom u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

1959. – Održana prva dodjela nagrade za izuzetne doprinose u muzičkoj industriji, Grammy.

1970. – Na Univerzitetu Kent State u američkoj saveznoj državi Ohio poginulo četvero i ranjeno devet studenata tokom antiratnih protesta.

1979 . – Margaret Thacher postala je prva premijerka Velike Britanije. Zbog svoje “tvrde retorike” poznata i kao Iron Lady (Čelična dama).

1980. – Preminuo doživotni predsjednik bivše SFR Jugoslavije, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije Josip Broz Tito. Tito je preminuo u Kliničkom centru u Ljubljani.  Već do 7. maja, preko 200 stranih delegacija poklonilo se kovčegu Josipa Broza u Saveznom parlamentu u Beogardu, a dan kasnije na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja i 700.000 građana je i sahranjen.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo