Utorak, 18 lipnja, 2024

Na današnji dan: Rođen Džemal Bijedić, preminuo Roosevelt

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1654. – Irska i Škotska ujedinile se sa Engleskom.

1861. – Počeo građanski rat u SAD-u.

1913. – Rođen američki jazz muzičar Lionel Hampton. Radio je sa Louisom Amstrongom i Bennyjem Goodmanom. Uveo je vibrafon kao instrument u jazz sastav. Preminuo je 2002. godine.

1917. – U Mostaru rođen političar Džemal Bijedić. Poginuo je u avionskoj nesreći 1977. godine.

1939. – Okončana invazija Italije na Albaniju.

1941. – Njemačke trupe u Drugom svjetskom ratu ušle u Beograd.

1945. – Jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije oslobodile u Drugom svjetskom ratu Zenicu od fašističke okupacije.

1945. – Umro američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, koji je na tu funkciju biran četiri puta uzastopno što je jedinstven slučaj u historiji SAD. Objavio je 1941. godine Povelju o četiri slobode. Pored toga, donio je niz reformi nazvanih zajedničkim imenom New Deal.

1961. – U orbitu oko Zemlje lansiran je sovjetski svemirski brod “Vastok 1” u kojem se nalazio astronaut Juri Gagarin. Gagarin je postao prvi čovjek u svemiru. Brod je načinio krug oko planete za 108 minuta, krečući se maksimalnom brzinom od 28.000 kilometara na sat, na najvećoj udaljenosti od Zemlje 327 kilometara.

1966. – Američki avioni u Vijetnamskom ratu prvi put su bombardovali Sjeverni Vijetnam.

1993. – Nekoliko granata ispaljenih s položaja vojske RS na školsko igralište u Srebrenici ubile su 74 civila, a više od stotinu osoba je ranjeno.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas